Zoek in de site...

19|05|13 De ondergang nabij? | Actualiteitencollege met filosoof René ten Bos

Terugblik - De ondergang nabij? | ACDe ondergang nabij? | Actualiteitencollege met filosoof René ten Bos | Maandag 13 mei 2019 | 12.30 - 13.15 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit 
Radboud Reflects i.s.m. VOX

Onheilsprofeten | Column Peter van der Heiden

Aankondiging - We sterven uit! Vorige week bleek uit een groot wetenschappelijk onderzoek van de VN dat de mondiale biodiversiteit in rap tempo afneemt. Meer dan een miljoen soorten wordt met uitsterven bedreigd. Staan we aan de vooravond van een onafwendbare ecologische ramp? Of kunnen we het tij nog keren? Kom en luister naar filosoof René ten Bos over de ondergang van de biodiversiteit. Zie de volledige aankondigingstekst onderin.

Foto's van het college
Peter van der Heiden foto door Joost de Groot

René ten Bos foto door Joost de Groot

René ten Bos en Lisa Doeland foto door Joost de Groot

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Aankondiging

De ondergang nabij

We sterven uit! Vorige week bleek uit een groot wetenschappelijk onderzoek van de VN dat de mondiale biodiversiteit in rap tempo afneemt. Meer dan een miljoen soorten wordt met uitsterven bedreigd. Staan we aan de vooravond van een onafwendbare ecologische ramp? Of kunnen we het tij nog keren? Kom en luister naar filosoof René ten Bos over de ondergang van de biodiversiteit.

Bedreigde biodiversiteit

Op maandag 6 mei verscheen het Global Assessment­­­-rapport van IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), een aan de VN gelieerde onderzoeksorganisatie. Conclusie: de biodiversiteit op aarde staat onder grote druk. Van de acht miljoen dier- en plantensoorten worden ruim één miljoen met uitsterven bedreigd. En dat gaat in hoog tempo. Soorten sterven nu tot wel honderd keer sneller uit dan gemiddeld in de afgelopen tien miljoen jaar. Welke dieren worden met uitsterven bedreigd? En waarom is de afname van biodiversiteit zo’n groot probleem?

Onafwendbare extinctie

Volgens de IPBES-onderzoekers kan het verlies van soorten niet los worden gezien van ons menselijk handelen. Daarmee zetten we niet alleen het voortbestaan van andere dierensoorten op het spel, maar ook dat van onszelf. Wanneer de insecten verdwijnen en de zeeën opdrogen, komt de mens vroeg of laat ook aan de beurt. Ach de dinosaurus en de dodo zijn ook uitgestorven. Kunnen we berusten in de ondergang van soorten? Waarom denken we liever niet aan de ondergang van ons eigen soort? Volgens filosoof René ten Bos dwingt deze naderende catastrofe ons na te denken over de mogelijkheid van onze eigen extinctie. Is ook ons uitsterven onvermijdelijk? Of kunnen we dit noodlot nog van ons afwerpen?

Transformative change

Een IPBES-rapport bepleit transformative change. Om dit onheil af te wenden zullen we onze maatschappijen fundamenteel moeten veranderen, zowel in sociaal, economisch als technologisch opzicht. Over wat voor veranderingen hebben we het dan precies? En hoe komen we daartoe?

Programmamaker en filosoof Lisa Doeland is de gespreksleider

Parlementair historicus Peter van der Heiden trapt af met een column.

Over de spreker

Bos, René tenRené ten Bos is filosoof en voormalig Denker des Vaderlands. Hij schreef recent het boek Extinctie, waarin hij beargumenteert dat extinctie het ernstigste probleem van onze tijd is en onderzoekt hoe vanuit de filosofie over het einde te denken is.

Dit is een programma van Radboud Reflects in samenwerking met VOX.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.