19|06|04 Geannuleerd - Wie is er bang voor verveling? | Lezing door filosoof Awee Prins

Wie is er bang voor verveling?Wie is er bang voor verveling? | Lezing door filosoof Awee Prins | Dinsdag 4 juni 2019 | 19:30 – 21:30  uur | Collegezalencomplex | Radboud Reflects i.s.m. Radboud Honours Academy en Nijmeegse Studenten Honoursvereniging

Awee Prins kon vanwege gezondheidsredenen deze avond helaas niet naar Nijmegen komen.

Deelnemers hebben hier een mail over ontvangen.

Aankondiging

Wie is er bang voor verveling?

We consumeren ons suf, reizen tot we erbij neervallen en grijpen tussendoor voortdurend naar onze smartphone. Maar waarom eigenlijk? Waarom zoeken we toch steeds afleiding en verstrooiing? Volgens filosoof Awee Prins zijn we als de dood voor verveling. Alles liever dan niets te doen hebben en niet weten wat we met onszelf aan moeten. Kom en leer van filosoof Awee Prins hoe we onze angst voor de verveling kunnen overwinnen.

Uit verveling

Ondanks dat we enorm druk bezig zijn, vervelen we ons te pletter constateerde Awee Prins al in 2007 in zijn proefschrift Uit verveling. Zijn stelling: verveling (niet angst) is de grondstemming van onze tijd. Consumptie van spullen en van belevenissen, nieuwe vormen van spiritualiteit die ons leven weer richting en zin moeten geven, het zijn allemaal strategieën om verveling te maskeren. We zijn “homo zappens” geworden, aldus Prins, en springen van het ene hete nieuwtje in de andere kick. Alles om maar even afgeleid te zijn.

“Homo scrollens”

En dat is er sinds de publicatie van Uit verveling niet minder geworden. In datzelfde jaar werd de eerste iPhone geïntroduceerd en de opmars van de smartphone is snel gegaan. Het apparaat is niet meer uit onze levens weg te denken en biedt ons non-stop afleiding. Sindsdien scrollen we meer dan dat we zappen, maar het resultaat blijft hetzelfde: we hoeven ons in ieder geval niet te vervelen.

Doorleefde verveling

Het gevolg van onze vlucht voor de verveling is dat we niet alleen vervreemd geraakt zijn van onszelf, maar ook van de dingen. Het is de doorleefde verveling die ons volgens Prins in staat stelt bij de dingen stil te staan. Wanneer we dat doen, zien we dat de dingen, inclusief wijzelf, vergankelijk en broos zijn. Hoe kunnen we de loze bedrijvigheid inruilen voor doorleefde verveling en hoe kunnen we oog ontwikkelen voor de broosheid van het bestaan?

Na afloop van de lezing gaat Awee Prins in gesprek met filosoof en programmamaker Lisa Doeland. Zij duiken dieper de verveling en onderzoeken in hoeverre depressie een pathologische vorm van verveling is, waarom je überhaupt je bed uit zou komen en hoe je dat doet, je vervelen.

Het gesprek wordt afgewisseld door presentaties van drie studenten van de Radboud Honours Academy. Zij geven in een column, korte film of in een andere vorm antwoord op de vraag die Awee Prins aan ze voorlegde: is er in onze tijd nog plaats voor verveling?

Over de spreker

Awee-Prins100Awee Prins is filosoof aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn Uit verveling (2007) raakte een snaar en werd maar liefst tien keer herdrukt. In 2017 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met De dag dat de zee weg was.

Dit is een programma van Radboud Reflects, de Radboud Honours Academy en de Nijmeegse Studenten Honoursvereniging

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.