19|09|26 Who is Behind the Saudi Oil Attacks? | Current Affairs Lecture by political scientist Bertjan Verbeek
Who is Behind the Saudi Oil Attacks? | Current Affairs Lecture by political scientist Bertjan Verbeek | Thursday 26 September 2019 | 12.30 – 13.15 hrs | Collegezalencomplex, Radboud University
Nederlands Dagblad - De Iraanse Revolutionaire Gardes voeren ongehinderd hun schaduwoorlogen (pdf, 174 kB) | Podcast | Bloody Oil - column by Peter van der Heiden
Announcement - A mysterious attack hit the heart of Saudi Arabia’s oil production. The strike knocked out over half the nation’s oil output. The United States immediately accused Iran of being behind the assault. What kind of political game is being played here? Who has an interest in this attack? Who reaps the benefits and who is hit the hardest? Come learn from the analysis of political scientist Bertjan Verbeek. See full announcement text below.
Aankondiging - Een mysterieuze aanval legde de helft van de olieproductie van een raffinaderij in Saudi-Arabië stil. De VS stelde meteen Iran verantwoordelijk. In Nederland ging het vooral over het effect van de aanslag op de olieprijs. Maar welk machtsspel wordt hier gespeeld? Wie heeft er belang bij deze aanval en wie wordt het hardst geraakt? Kom luisteren naar de visie van politicoloog Bertjan Verbeek. Zie de volledige aankondigingstekst onderin.
Verslag
Door een mysterieuze aanval werd het hart van de Saoedische olie-industrie geraakt. Wie zat er achter deze aanval? En hoe moeten we deze aanval plaatsen in de complexe situatie in het Midden-Oosten? Politicoloog Bertjan Verbeek ging in gesprek met filosoof Frank van Caspel over de uiterst complexe geopolitiek achter de aanval op de olie-installaties in Abqaiq. Traditiegetrouw trapte parlementair historicus Peter van der Heiden af met een column.
Vingerwijzen
Het machtsspel tussen de VS en Iran dreigt te escaleren. Verbeek vertelde dat deze escalatie waarschijnlijk begon met de terugtrekking van de VS uit de nucleaire deal met Iran. “Sindsdien lopen de gemoederen hoger op, met als recente gebeurtenissen de confrontatie tussen beide machten in de zeestraat van Hormuz en de aanval op de Saoedische olie-industrie.” Hoewel niet bewezen is dat Iran achter de aanslag zit, wijzen Donald Trump en nu ook Boris Johnson, Angela Marcel en Emmanuel Macron met de vinger naar Iran.
Machtsverschuiving
Verbeek gaf aan dat er twee manieren zijn om naar de kwestie te kijken: vanuit een internationaal perspectief en vanuit de situatie in Iran zelf. Wat betreft eerstgenoemde: de sjiitische stroming wint aan invloed in de landen rondom Saoedi-Arabië, illustreerde Verbeek aan de hand van een kaart. Deze verandering in de machtsbalans in het Midden-Oosten is de grote oorzaak van spanningen in de regio. “Ik zeg niet dat dit per se te maken heeft met religie, maar niemand vindt het fijn, als een andere groepering machtiger wordt. De aanval op de Saoedische olie-industrie kan gezien worden in het kader van deze verschuiving van de macht.” Dat Saoedi-Arabië zich bedreigt voelt, liet Verbeek zien aan de hand van de militaire uitgaven van het land. “Saoedi-Arabië geeft substantieel meer geld uit aan defensie dan zijn omringende landen. Dat laat zien hoeveel angst het land heeft om aangevallen te worden. Het land is bijzonder kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf.”
Iraanse Revolutie
Ondanks dat Iran voor het overgrote deel Sjiitisch is en banden heeft met de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen, is de aanval niet zondermeer te linken aan de mogendheid Iran. Verbeek legde uit dat Iran intern verdeeld is: aan de ene kant is er een gematigde tak binnen de regering, onder leiding van president Rohani, die best banden met de VS aan wilt gaan. Aan de andere kant is er een theocratische tak, onder leiding van geestelijk leider Khomeini, die niets met de VS te maken willen hebben. “Zij zijn tegen elke vorm van Amerikaanse invloed in Iran, omdat die ingaat tegen het idee achter de Iraanse Revolutie van 1978, waarmee het in de jaren 50 door de Amerikanen opgezette regime omver werd geworpen. Khomeini stuurt daarnaast de Revolutionaire Garde aan, een militair elitecorps van Iran, en heeft dus grote militaire invloed.”
Olie
Met de vinger naar Iran wijzen is dus risicovol, omdat de regering bestaat uit twee stromingen. Het zou zomaar kunnen dat Khomeini verantwoordelijk is voor de aanvallen op de Saoedische olie-industrie, maar dat wilt niet zeggen dat Rohani daar ook achter staat. Wel vindt ook Rohani de Iraanse soevereiniteit van belang. “Wat doet de VS hier? Rohani vindt dat het machtsspel in de regio hun strijd is en dat de VS weg moet blijven.” En wat vindt Europa dan? “Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wijzen ook met de vinger naar Iran, de drie landen die lid zijn van de nucleaire deal met Iran. De overige Europese landen zijn onderling verdeeld. Maar uiteindelijk is ook Europa gebaat bij een stabiele olieproductie. Sinds Trump uit de nucleaire deal met Iran is gestapt, doen de meeste Europese landen hun uiterste best om de VS ervan te overtuigen de boel niet verder te laten escaleren.”
Door: Dave Willems
Podcast:
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.
Aankondiging / Announcement
A mysterious attack hit the heart of Saudi Arabia’s oil production. The strike knocked out the over half the nation’s oil output. The United States immediately accused Iran of being behind the assault. What kind of political game is being played here? Who has an interest in this attack? Who reaps the benefits and who being hit the hardest? Come and learn from the analysis of political scientist Bertjan Verbeek.
Cruise missiles
Houthi rebels in Yemen claimed responsibility for the airstrike. However, the United States released satellite photos whicho offer - according to them - proof that Tehran is behind the attack. The remains of cruise missiles that were found at the burning oil site point at possible involvement of Iraq, where pro-Iran rebels are being supplied with weapons by the Iranian state. Why is the United States implicating Iran? Is there solid proof? And why are they doing this now, just when de-escalation between the two states was in sight?
Escalation
According to Iran the United States is framing them for the attack and is merely trying to find a reason to take military action against Iran. Iran’s foreign minister Zarif made clear that any attack on his country would result in an “all-out war”. Is the United States really willing to retaliate? What is the purpose of this attack? Is it mainly a means to cause economic havoc? Or are there more prominent geopolitical considerations that play a part? Who has a stake in this fight? And how does this conflict affect stability in the region?
Peter van der Heiden will open this current affairs lecture with a column.
About the speakers
Bertjan Verbeek is a political scientist and professor of International Relations at Radboud University. He is carrying out an international comparative study on (crisis) decision-making in foreign policy.
Peter van der Heiden is a historian who specializes in parliamentary history and politics in general.
Participation
Participation is free. Registration is not necessary.
This is a program by Radboud Reflects and VOX.
Subscribe to the English e-mail newsletter and be the first to know about new programming, video's and podcasts.
Nederlands
Een mysterieuze aanval legde de helft van de olieproductie van een raffinaderij in Saudi-Arabië stil. De VS stelde meteen Iran verantwoordelijk. In Nederland ging het vooral over het effect van de aanslag op de olieprijs. Maar welk machtsspel wordt hier gespeeld? Wie heeft er belang bij deze aanval en wie wordt het hardst geraakt? Kom luisteren naar de visie van politicoloog Bertjan Verbeek.
Kruisraketten
Vanuit Jemen eisten de Hoethi-rebellen de aanslag op. De VS brachten satellietfoto’s naar buiten die volgens hen aantonen dat Iran achter de aanval zit. De kruisraketten die mogelijk gebruikt zijn wijzen weer op mogelijke betrokkenheid vanuit Irak, waar pro-Iraanse rebellen actief zijn die door Iran worden bewapend. Waarom wijst de VS met de vinger naar Iran, juist nu sprake leek van een toenadering tussen de twee landen?
Onrust
Iran beweert dat de VS er vooral op uit zijn om hen in een kwaad daglicht te stellen en een motief zoekt om hen aan te vallen. Is de VS echt uit op een confrontatie met Iran? De aangevallen raffinaderij is belangrijk voor de wereldwijde olieproductie. Is deze aanval bedoeld om de economische belangen van landen te schaden? Kortom wat gebeurt hier eigenlijk? Wie hebben er allemaal belangen en wie zijn er betrokken? En vooral wat betekent dit voor de stabiliteit in de regio?
Parlementair historicus Peter van der Heiden trapt het actualiteitencollege af met een column.
De voertaal is Engels.
Over de sprekers
Bertjan Verbeek is hoogleraar Internationale betrekkingen aan de Radboud Universiteit. Hij doet een grootschalig landenvergelijkend onderzoek naar crisisbesluitvorming in buitenlands beleid.
Peter van der Heiden is politicoloog en parlementair historicus. Hij geeft als freelance journalist politieke analyses bij het nieuws.
Deelname
Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.
Dit is een programma van Radboud Reflects en VOX.
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.