19|12|01 Erde | IDFA Film & Discussion on the Exploitation of the Earth’s Crust with philosopher Pieter Lemmens

Erde | IDFA Film & Discussion on the Exploitation of the Earth’s Crust Sunday 1 December 2019 | 15.45 – 18.45 hrs | LUX, Nijmegen Radboud Reflects and LUX in cooperation with IDFAErde | IDFA  Film & Discussion on the Exploitation of the Earth’s Crust | Sunday 1 December 2019 | 15.45 – 18.45 hrs | LUX, Nijmegen | Radboud Reflects and LUX in cooperation with IDFA

Announcement - Humans move several billion tons of earth annually-- with shovels, excavators, or dynamite. We are changing the crust of the earth formed over thousand and millions of years. The landscape changes, hills disappear, deep craves appear. These external and internal wounds of the earth’s crust aren’t healed easily. Come and watch the IDFA-documentary Erde and discuss the irreversible destruction to our earth’s crust afterward with philosopher Pieter Lemmens. See full announcement text below.

Aankondiging - Met shovels en dynamiet graven mensen elk jaar vele biljoenen tonnen aarde af op  zoek naar grondstoffen We veranderen aardlagen die in de loop van duizenden en miljoenen jaren zijn ontstaan. Het landschap verandert, heuvels verdwijnen, diepe gaten ontstaan. Deze externe en interne wonden aan de aarde zijn niet zomaar te genezen. Kom kijken naar de IDFA-documentaire Erde en discussieer na afloop met filosoof Pieter Lemmens over de gevolgen van onze omgang met de aardkorst. Zie de volledige aankondigingstekst onderin.

Verslag

Subscribe to the English e-mail newsletter and be the first to know about new programming, the latest reviews, video's and more.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Aankondiging / Announcement

Nederlands volgt Engels

Erde

In the documentary Erde/Earth Nikolaus Geyrhalter observes people in mines, quarries and large construction sites in a constant struggle to appropriate the planet. He shows how we strive to subjugate the earth. We are winning this struggle and becoming a geological factor. Humans have become one of the most important causes influencing the physical processes on their home planet. We inflict wounds upon the earth's crust. With images of underground excavation and opencast mining, spaces of development and upheaval, scenes of fundamental change and irreversible destruction, Geyrhalter makes the disintegrating landscapes painfully clear.

The movie is subtitled in English.

What is earth worth

What is actually happening when we excavate the earth’s crust on this large scale? Are we taking into account the enormity of this undertaking and the irreversible damage we create? What is the worth of the earth’s crust? Is it only a geological factor, raw material and mass to be manoeuvred? Or does it have value as nature or as historical object? What are the boundaries of the earth? What are the boundaries of human-induced changes and use of our home planet?

Iris Romeijnders, program manager at LUX, will chair the discussion.

This program is in English.

Speakers

Lemmens,-PieterPieter Lemmens is philosopher and ethicist at the Institute for Science in Society at Radboud University. He has published on themes in the philosophy of technology, the politics of human enhancement and the anthropocene.

Subscribe to the

This is a program by Radboud Reflects and LUX in cooperation with IDFA.

Nederlands

Erde

In de film Erde/Earth observeert regisseur Nikolaus Geyrhalter de mensen die in de mijnen en op grote afgravingsplaatsen werken. Geyrhalter ziet hun werk als een dagelijkse strijd om bezit te nemen van de planeet. Deze strijd zijn we aan het winnen, de mens heeft immers tegenwoordig meer invloed op de planeet dan de natuur. Geyrhalter ziet de aarde als een organisme. De aardkorst is de huid van de aarde en een heel belangrijk orgaan. Met beelden van de enorme opgravingssites maakt Geyrhalter de enorme omvang van onze vernietiging van de aarde pijnlijk duidelijk.

De film is Engels ondertiteld.

De waarde van aarde

Wat zijn we aan het doen als we de aarde op deze manier afgraven? Hebben we wel oog voor de enormiteit en de vele miljoenen jaren die we achteloos lijken weg te gooien? Wat is de waarde van de aarde, waar zit die in? Is het de economische waarde, grondstof, natuurwaarde of de historische waarde? En wat zijn de grenzen van de aarde? Tot hoe ver kunnen we gaan met het veranderen en verbruiken van de fysieke aarde waarop we leven?

Iris Romeijnders is de gespreksleider, zij is programmamaker bij LUX.

De voertaal is Engels.

Over de spreker

Lemmens,-PieterPieter Lemmens is filosoof en ethicus aan het Institute for Science in Society van de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar techniekfilosofie, de ethiek achter mensverbetering en het anthropoceen.

Dit programma is onderdeel van IDFA bij LUX. Bekijk hier het volledige IDFA-programma van LUX.