Zoek in de site...

19|12|12 Terrorismebestrijding en strafrecht | Directeurenlunch door jurist Masha Fedorova

Terrorismebestrijding en strafrecht | Directeurenlunch door jurist Masha FedorovaTerrorismebestrijding en strafrecht | Directeurenlunch door jurist Masha Fedorova | Donderdag 12 december 2019 | 12.00 - 13.30 uur |Huize Heyendael, Geert Grooteplein-Noord 9

Aankondiging - Waarom zouden we vrijwillig verblijf in een door terroristen gecontroleerd gebied strafbaar moeten stellen, ook als iemand geen intentie heeft om daar terroristen te steunen? Jurist Masha Fedorova vertelt waarom een nieuw wetsvoorstel van de Tweede Kamer hierover schuurt. Verlegt de Nederlandse overheid met haar nieuwe wet de grenzen van het strafrecht? Zie de volledige aankondigingstekst onderin.

Verslag

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Aankondiging

Terrorismebestrijding en strafrecht | Directeurenlunch door jurist Masha Fedorova

Waarom zouden we vrijwillig verblijf in een door terroristen gecontroleerd gebied strafbaar moeten stellen, ook als iemand geen intentie heeft om daar terroristen te steunen? Jurist Masha Fedorova vertelt waarom een nieuw wetsvoorstel van de Tweede Kamer hierover schuurt. Verlegt de Nederlandse overheid met haar nieuwe wet de grenzen van het strafrecht?

Journalisten en hulpverleners

De zogenaamde ‘Wet strafbaarstelling verblijf in een door terroristische organisatie gecontroleerd gebied’ moet het mogelijk maken om Nederlanders te verbieden in een dergelijk gebied te verblijven zonder expliciete toestemming van de minister. Je bent al strafbaar enkel en alleen voor het feit dat je er was. Dit leidde al tot veel discussie, omdat ook hulpverleners (met uitzondering van het Rode Kruis) en journalisten formeel toestemming moeten krijgen van de minister om af te reizen naar het gebied.

Terrorismebestrijding

Masha Fedorova vertelt over het onderzoek dat zij en jurist Piet-Hein van Kempen deden in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum naar de mogelijkheden van een dergelijke strafbaarstelling. Daarnaast vertelt ze wat ze vindt van het wetsvoorstel van de Tweede Kamer, dat nu ter goedkeuring ligt aan de Eerste Kamer. Wat schuurt er aan dit wetsvoorstel? Hoe kan het dat het wetsvoorstel, ondanks de kritiek, door de Tweede Kamer is gekomen? En wat zegt dit over de omgang van politici met het strafrecht in het geval van terrorismebestrijding?

Fedorova,-Masha-foto-Bert-BeelenMasha Fedorova is hoogleraar Straf(proces)recht aan de Radboud Universiteit. Ze is expert op het gebied van het Nederlandse materiële strafrecht en strafprocesrecht, internationaal en transnationaal strafrecht en mensenrechten.In gesprek met Masha Fedorova

Vanaf 12.00 uur is er een inloop met drankjes waarbij u in de gelegenheid bent om de andere deelnemers alvast te ontmoeten. De lezing van Masha Fedorova begint om 12.30 uur. Na afloop van haar lezing is er voldoende tijd om met haar en de andere gasten van gedachten te wisselen. Gespreksleider is Dave Willems, programmamaker bij Radboud Reflects.

Dit is een programma van Radboud Reflects i.s.m. Radboud Services en Radboudumc.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.