Zoek in de site...

20|03|07 Jezelf verkopen | Radboud Reflects @Nijmeegs Boekenfeest met filosoof Jeroen Linssen

Jezelf verkopen | Radboud Reflects @Nijmeegs Boekenfeest met filosoof Jeroen LinssenJezelf verkopen | Radboud Reflects @Nijmeegs Boekenfeest met filosoof Jeroen Linssen | Zaterdag 7 maart 2020| 20 min. tijd nog niet bekend| De Vereeniging, Nijmegen | Radboud Reflects en het Nijmeegs Boekenfeest

English review

Radboud Recharge - Interview met Jeroen Linssen 'De zucht naar steeds méér zit diep in ons' | Into Nijmegen -  Rebelleren en dwarsdenken tijdens het Nijmeegs Boekenfeest

Aankondiging - Het leven draait niet om geld, zeggen we vaak. Het gaat veeleer om de kleine dingen en om aandacht voor elkaar. En toch zijn we continue bezig onze prestaties te verbeteren en onszelf steviger in de markt te zetten. Je leven inrichten als een kleine onderneming, gericht op winstmaximalisatie, dat is het nieuwe devies. Is er nog een way out? Kom luisteren naar filosoof Jeroen Linssen die uitlegt wat het betekent om te leven in een maatschappij waarin elk individu zich vooraleerst als een ‘ondernemend zelf’ moet beschouwen. Zie de volledige aankondigingstekst onderin.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Aankondiging

Jezelf verkopen | Radboud Reflects @Nijmeegs Boekenfeest met filosoof Jeroen Linssen

Het leven draait niet om geld, zeggen we vaak. Het gaat veeleer om de kleine dingen en om aandacht voor elkaar. En toch zijn we continue bezig onze prestaties te verbeteren en onszelf steviger in de markt te zetten. Je leven inrichten als een kleine onderneming, gericht op winstmaximalisatie, dat is het nieuwe devies. Is er nog een way out? Kom luisteren naar filosoof Jeroen Linssen die uitlegt wat het betekent om te leven in een maatschappij waarin elk individu zich vooraleerst als een ‘ondernemend zelf’ moet beschouwen.

Je eigen marktwaarde

Mensen die hebzuchtig zijn, uit zijn op winstbejag, vinden we verderfelijk. Tegelijk doen we er allen vrolijk aan mee. Er was een tijd waarin ‘werken aan jezelf’ betekende dat je probeerde om een beter, deugdzamer en misschien wel wijzer mens te worden. Vandaag staat jezelf verbeteren gelijk aan ‘zoeken naar nieuwe mogelijkheden tot winst’. We worden voortdurend aangemoedigd om te investeren in onszelf, onze competenties te versterken en onze marktwaarde te vergroten. We volgen de ene training na de andere en zorgen dat we fysiek fit blijven, met als doel om te overleven in de 24uurs economie. We werken aan onszelf om onszelf zo duur mogelijk te kunnen verkopen.

Iedereen ondernemer

Vooral met de doorbraak van het neoliberale gedachtegoed werd de individuele gerichtheid op rijkdom en succes dominant. Het is allang geen ondeugd meer als je jezelf op de eerste plaats zet (me first), een beetje hebzuchtig bent en in je eigen voordeel handelt. De samenleving is een ondernemersmaatschappij geworden. Er is marktwerking geïntroduceerd in sectoren waar dat vroeger ondenkbaar zou zijn: in de zorg, het onderwijs en bij de overheid. Iedereen is elkaars concurrent geworden. Daarom is elk individu gedwongen om in zichzelf te investeren, om zijn human capital te doen toenemen.

Dwarsdenken doen filosofen al eeuwen, het is als het ware hun beroep. Filosoof Jeroen Linssen van de Radboud Universiteit legt zijn vinger op de zere plek en laat zien dat ons denken en doen niet altijd overeenstemmen.

Over de spreker

Linssen, Jeroen - door Michelle van de SchootbruggeJeroen Linssen is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij is de auteur van Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid dat onlangs genomineerd werd voor de longlist voor de Socrates Wisselbeker.


Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.