20|04|15 Radboud Reflects @Home Video: [ENG subtitled] Onderwijs in tijden van corona: balanceren tussen creativiteit en zorg | Interview met onderwijswetenschapper Paulien Meijer

English follows Dutch

Podcast:

[15 april 2020]
Zoals veel onderwijsinstellingen sloten ook de middelbare scholen op 16 maart 2020 hun deuren. Betekent de coronapandemie een crisis voor het middelbaar onderwijs? Of creëert het juist kansen om het onderwijs naar een hoger niveau te tillen? Bekijk het interview tussen onderwijswetenschapper Paulien Meijer en programmamaker Tjidde Tempels over de impact van het coronavirus op het middelbaar onderwijs.

Middelen, tijd en ruimte

Met man en macht werken leraren aan manieren om digitaal les te kunnen geven. Via Zoom, Youtube en zelfs via Instagram proberen ze hun leerlingen van goed onderwijs te voorzien. Lukt dit ook? Hebben docenten voldoende middelen, tijd en ruimte om dit te kunnen bolwerken? Moeten we ons zorgen maken om kwetsbare leerlingen die nu de boot dreigen te missen? En biedt deze lock-down ook ruimte voor creativiteit en innovatie in het onderwijs?

Om een antwoord te krijgen op deze vragen ging programmamaker Tjidde Tempels in gesprek met onderwijswetenschapper Paulien Meijer.

Over de sprekers

Paulien MeijerPaulien Meijer is hoogleraar Teacher learning and development en wetenschappelijk directeur van de Radboud Docenten Academie van de Radboud Universiteit. Hiervoor werkte zij onder andere aan de Universiteit Leiden en was ze docent maatschappijleer op een middelbare school. In haar onderzoek kijkt ze onder meer naar creativiteit in onderwijs, onderwijsontwikkeling en professionele identiteitsvorming bij docenten.

Tjidde TempelsTjidde Tempels is ethicus en politicoloog. Hij werkt als programmamaker bij Radboud Reflects.

Radboud Reflects @Home laat je verder denken in tijden van corona. We duiken ons archief in en we geven een creatieve digitale draai aan de komende programma’s. Dat kan in de vorm van tekst, video of podcast. Bekijk Radboud Reflects @Home.
Abonneer je alvast op het Radboud Reflects
YouTube- en Soundcloud-kanaal en mis niks.

Bekijk ook alvast de agenda van Radboud Reflects en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Meer onderwijs

Education in the Time of Corona: Balancing Between Creativity and Care
Interview with education scientist Paulien Meijer

The video is in Dutch, but English subtitles are made available.

[15 April 2020]

Like all educational institutions, the Dutch secondary schools closed their doors on 16 March 2020. What is the impact of the Covid-19 outbreak on our secondary schools? Are we facing an education crisis? Or can it also provide opportunities to innovate our education system? Watch or listen this interview with education scientist Paulien Meijer and learn more about the impact the coronavirus has on our secondary education.

Teachers and educational staff are working round the clock to develop digital learning solutions for their classes. Via Zoom, YouTube and even Instagram they are trying to ensure that their pupils receive proper education. But are they succeeding? Do teachers have sufficient means, tools and time to make this digital turn? Should we be worried about vulnerable pupils who are unable to participate in online classes? And could this lock-down also provide room for creative innovation of our educational system?

To find an answer to these questions program manager Tjidde Tempels engaged in a conversation with education scientist Paulien Meijer.

About the speakers

Paulien, MeijerPaulien Meijer is a professor in Teacher learning and development and scientific director of the Radboud Teachers Academy. Before coming to Nijmegen she worked at Leiden University, Utrecht University and worked as a teacher in social studies at a secondary school in Zoetermeer. In her research she focusses on (student) teacher learning, teaching for creative learning and development of teachers’ professional identity.

Tjidde TempelsTjidde Tempels is an ethicist and political scientist. He works as program manager at Radboud Reflects.

Radboud Reflects @Home sharpens your mind in the time of corona. We will dive into our archives and add a creative digital twist to upcoming programs. Digital programs in Dutch will be subtitled in English. Please subscribe to the Radboud Reflects Youtube- and Soundcloud channel or the English newsletter to stay up to date about new (digital) programming.