Zoek in de site...

20|04|20 Radboud Reflects @Home Video: Studeren in tijden van corona: stressvol of een adempauze? | Interview met filosoof Femke Takes en opleidingsdirecteur Marjolein van de Pol

[24 april 2020]
Nu universiteiten gesloten zijn wordt er massaal thuis gestudeerd en staat de manier waarop studenten gewend waren te studeren op zijn kop. Hoe passen studenten zich aan deze situatie aan? Leiden de gevolgen hiervan, zoals een dreigende studievertraging, tot nog meer stress? Of biedt het wegvallen van sociale verplichtingen juist de unieke kans om tot rust te komen en een nieuwe routine te vinden? Bekijk de video’s van studenten Maud en Tabitha en het interview met filosoof Femke Takes en opleidingsdirecteur geneeskunde Marjolein van de Pol over omgaan met de coronacrisis als student.

Stress door onzekerheid

Ook voor studenten is het een onzekere tijd doordat onderzoek, stages en tentamens worden afgelast of uitgesteld. In haar videoboodschap benadrukt student Maud Ramakers dat de aankomende recessie, als gevolg van de coronacrisis, daarnaast bijdraagt aan een onzekere toekomst voor masterstudenten: het is een stuk minder zeker of zij snel een baan gaan vinden. Opleidingsdirecteur Marjolein van de Pol legt uit wat universiteiten doen om haar studenten hierin te ondersteunen.

Een nieuwe routine

Student Tabitha van Krimpen vertelt in haar videoboodschap dat thuis studeren en het wegvallen van sociale verplichtingen een unieke kans biedt om tot rust te komen. Maar ondanks het wegvallen van veel sociale activiteiten is het volgens filosoof Femke Takes alsnog de uitdaging om deze rust te vinden. We moeten eerst beseffen dat we geen invloed hebben op de coronacrisis, maar wel op onze eigen verhouding daartoe. Alleen dan kunnen we de situatie benutten om een nieuwe routine te vinden. Daan Korfage, stagiair programmamaker bij Radboud Reflects, is de gespreksleider.

Over de sprekers

Femke TakesFemke Takes is docent filosofie bij gedragswetenschappen aan de Radboud UniversiteitMarjolein van de PolMarjolein van de Pol is opleidingsdirecteur van de Faculteit der Medische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit.Radboud Reflects @Home laat je verder denken in tijden van corona. We duiken ons archief in en we geven een creatieve digitale draai aan nieuwe programma’s. Dat kan in de vorm van tekst, video of podcast. Bekijk Radboud Reflects @Home.  Abonneer je het Radboud Reflects  YouTube- en Soundcloud-kanaal en mis niks.

Bekijk ook alvast de agenda van Radboud Reflects en schrijf je in voor de nieuwsbrief.