20|04|30 Radboud Reflects @Home Video: Corona-apps: je privacy onder druk? | Interview met filosoof Marcel Becker

Podcast

De afgelopen weken ontstond er veel ophef rond de corona-app die de Nederlandse overheid wil ontwikkelen. Verschillende wetenschappers uitten hun zorgen over de impact op de privacy van de burger. Wat betekent het concept privacy? En kunnen we dit voldoende beschermen? Luister naar dit interview met filosoof Marcel Becker over het belang van privacy en de interactie tussen technologie en samenleving.

Data en privacy

Het ministerie van VWS wil een corona-app ontwikkelen waarin ‘privacy geregeld is’. Maar gaat dat zo gemakkelijk? En heeft de overheid wel een duidelijk beeld van wat privacy is? Filosoof Marcel Becker stelt dat privacy een integraal onderdeel is van ons leven en onze identiteit. Hij laat zien waarom bij de ontwikkeling van de corona-app over meer factoren moeten worden nagedacht dan alleen gegevensbescherming.

Technologie en samenleving

De ontwikkeling van de corona-app roept veel vragen op. Wie zouden er toegang moeten hebben tot de data van de app? Hoe wenselijk is het dat grote technologiebedrijven hierbij betrokken worden? Marcel Becker wijst er daarnaast op dat technologie niet neutraal is en in verschillende samenlevingen verschillende effecten kan hebben. Kunnen we rekening houden met de maatschappelijke impact van een corona-app? En wat kan de politiek doen om deze technologische ontwikkeling in goede banen te leiden?

Om een antwoord te krijgen op die vragen ging programmamaker Tjidde Tempels in gesprek met filosoof Marcel Becker.

Over de sprekers

Marcel BeckerMarcel Becker is filosoof en universitair hoofddocent Ethiek aan de Radboud Universiteit. Hij doet onder andere. onderzoek naar de ethiek van digitale media, privacy en de ethiek van openbaar bestuur.

Tjidde TempelsTjidde Tempels is ethicus en politicoloog. Hij werkt als programmamaker bij Radboud Reflects.

Lees of bekijk ook:

Radboud Reflects @Home laat je verder denken in tijden van corona. We duiken ons archief in en we geven een creatieve digitale draai aan nieuwe programma’s. Dat kan in de vorm van tekst, video of podcast. Bekijk Radboud Reflects @Home. Abonneer je alvast op ons YouTube- en Soundcloudkanaal en mis niks.

Bekijk ook alvast de agenda van Radboud Reflects en schrijf je in voor de nieuwsbrief.