20|05|01 Radboud Reflects @Home Video's: Natuur in de stad | Lezingen door sociaal milieukundige Riyan van den Born, filosoof Matthijs Schouten en architect Piet Vollaard

[1 mei 2020]
Radboud Reflects @Home en Architectuurcentrum Nijmegen

We komen steeds minder in contact met de natuur. Nu we massaal in steden wonen, hebben we een chronisch tekort aan natuurervaringen. Is dat een reden om wilde natuur naar de stad te halen? Of is de omgeving van de stad juist de ideale plek voor een aan ons aangepaste stadsnatuur?

In deze vierdelige serie van Radboud Reflects en het Architectuurcentrum Nijmegen gaan sociaal milieukundige Riyan van den Born, filosoof Matthijs Schouten en architect Piet Vollaard in op de rol van natuur in de stad.

Bekijk of beluister de lezingen van de drie sprekers en het gesprek onder leiding van filosoof Cees Leijenhorst.

Natuurbeelden | Lezing door sociaal milieukundige Riyan van den Born

Wat beschouwen stedelingen als natuur? Nu we massaal in de stad gaan wonen verandert ook het type natuur waarmee we dagelijks in contact komen. In de ruige omgeving van de stad zien we vooral aangepaste natuursoorten als muurvarens en stadsduiven. Sociaal milieukundige Riyan van den Born vertelt wat voor natuurbeelden Nederlanders hebben, wat hun landschapsvoorkeuren zijn en laat zien wat de gevolgen zijn van de grootschalige urbanisatie op onze verbondenheid met natuur.

Over de spreker

Riyan van den BornRiyan van den Born is universitair hoofddocent Socio-ecologische interacties aan het Institute for Science in Society aan de Radboud Universiteit en directeur van het Centre Connecting Humans and Nature (cchn). Ze doet onderzoek naar hoe mensen hun relatie met natuur zien, hoe verbondenheid met natuur tot stand komt en wat mensen motiveert om in actie te komen voor natuur.

Stadsnatuur | Lezing door filosoof en ecoloog Matthijs Schouten

Podcast

Tegen 2050 woont  tweederde van de wereldbevolking in de stad, ver van de natuur verwijderd. De natuur lijkt geen plek te hebben in de stad. Maar is dat wel zo? Filosoof en ecoloog Matthijs Schouten vertelt over stadsnatuur, de natuur die we in de stad aantreffen en zich volledig heeft aangepast aan de mens. Daarnaast vertelt hij waarom deze eenzijdige aanpassing problematisch is. We moeten de natuur volgens Schouten weer gaan zien als onze medespeler, als gelijkwaardig aan ons.

Over de spreker

Matthijs SchoutenMatthijs Schoutenis buitengewoon hoogleraar Ecologie en filosofie aan Wageningen University & Research en werkzaam bij Staatsbosbeheer. Als ecoloog heeft hij een bijzondere belangstelling voor onze perceptie van natuur.

De stad als probleem en oplossing | Lezing door architect Piet Vollaard

Podcast

Kunnen we natuur en stad meer laten samensmelten? Architect, schrijver en ‘natuurlijk ontwerper’ Piet Vollaard geeft zijn visie op natuur in de stad en vertelt waarom natuur en biodiversiteit nadrukkelijk onderdeel moeten worden van een stadsontwerp. Vollaard presenteert zijn visie en een aantal praktische voorbeelden.

Over de spreker

Piet VollaardPiet Vollaard is architect en architectuurcriticus. Hij is initiator van De Natuurlijke Stad, een platform van architecten, filosofen en stadsmakers dat zich inzet voor de ontwikkeling van natuurlijke stedelijke omgevingen en schreef Stadsnatuur maken een inspiratie- en voorbeeldboek voor natuurinclusief ontwerpen in de Noordwest-Europese stad.

Plannen of verwilderen? | Gesprek

Podcast

Kunnen mens en natuur in harmonie samenleven in de stad? Al sinds de klassieke oudheid denken we in termen van een tegenstelling tussen cultuur en natuur. Filosoof en ecoloog Matthijs Schouten stelt dat we onszelf eerst moeten afleren om te denken in deze tweedeling, willen we op een gezonde manier kunnen samenleven met natuur in de stad.

Hoe kunnen we ons meer verbonden voelen met de natuur om ons heen? Sociaal milieukundige Riyan van den Born vertelt wat het belang van natuurervaringen in onze vroege jeugd daarin is, iets wat  voor kinderen die opgroeien in de stad schaars is.

Is het daarom belangrijk dat we de stad minder plannen en juist meer laten verwilderen? Volgens architect Piet Vollaard moeten we beiden doen. De stad is de natuurlijke omgeving van de mens die planning vereist, maar daarbij is het van groot belang om net zoveel aandacht te besteden aan planten en dieren.

Filosoof Cees Leijenhorst ging in gesprek met Matthijs Schouten, Riyan van den Born en Piet Vollaard.

Radboud Reflects @Home laat je verder denken in tijden van corona. We duiken ons archief in en we geven een creatieve digitale draai aan nieuwe  programma’s. Dat kan in de vorm van tekst, video of podcast. Bekijk Radboud Reflects @Home.

Abonneer je op het Radboud Reflects  YouTube- en Soundcloud-kanaal en mis niks.

Bekijk ook alvast de agenda van Radboud Reflects en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Kijk op www.architectuurcentrumnijmegen.nl voor alle activiteiten van het Architectuurcentrum Nijmegen.