Zoek in de site...

20|05|20 Radboud Reflects @Home Video: Een gezonde controlestaat? | Interview met techniekfilosoof Marjolein Lanzing

Podcast

[20 mei 2020]
Om de versoepeling van de lock-down en de bestrijding van het coronavirus in goede banen te leiden, zoekt de overheid haar toevlucht in surveillancetechnologie zoals de corona-tracing-app. Controle in het belang van de volksgezondheid.

Maar hoe wenselijk is meer surveillance in de samenleving? En wat doet dergelijke technologie met onze sociale relaties? Luister naar het interview met techniekfilosoof Marjolein Lanzing over surveillance, solidariteit en de risico’s van een gezonde controlestaat.

Vrijheid en surveillance

In de collectieve strijd tegen het coronavirus worden maatregelen die de fundamentele vrijheden van de burger inperken niet geschuwd. Hoewel de beperkingen op onze fysieke vrijheid inmiddels worden versoepeld, zet de overheid in op controle door middel van technologie. Wat is de impact van dergelijke surveillance op de vrijheid en privacy van burgers? Moeten we ons zorgen maken over een mogelijke afkalving van fundamentele rechten?

Dwang en solidariteit

Mag de overheid het gebruik van tracking-apps verplichten? En wat doet dergelijke technologie met burgers onderling? Gaan we straks uit ‘solidariteit’ een digitale Corona-Klik-lijn gebruiken om elkaar te rapporteren? Tegelijkertijd kunnen we ons afvragen of liberale waarden als vrijwilligheid en privacy niet van secundair belang zijn in het licht van de mondiale gezondheidscrisis. Moeten we, om het collectief te redden, de toename van surveillance in de samenleving accepteren?

Techniekfilosoof Marjolein Lanzing schreef een kritisch blog over surveillance en privacy in het licht van de coronacrisis. Programmamaker Tjidde Tempels ging met haar in gesprek.

Over de sprekers

Marjolein LanzingMarjolein Lanzing is filosoof en onderzoeker aan het onderzoekscentrum iHub van de Radboud Universiteit. Ze schreef haar proefschrift over privacy onder invloed van de veranderende betekenis van het zelf in ons digitale tijdperk. In haar huidige onderzoek kijkt ze naar de “Googlization of Health” en de impact van grote technologiebedrijven op de publieke gezondheid.

Tjidde TempelsTjidde Tempels is ethicus en politicoloog. Hij werkt als programmamaker bij Radboud Reflects.

Bekijk ook:

Radboud Reflects @Home laat je verder denken in tijden van corona. We duiken ons archief in en we geven een creatieve digitale draai aan nieuwe programma’s. Dat kan in de vorm van tekst, video of podcast. Bekijk Radboud Reflects @Home. Abonneer je alvast op ons YouTube- en Soundcloud-kanaal en mis niks.

Bekijk ook alvast de agenda van Radboud Reflects en schrijf je in voor de nieuwsbrief.