Zoek in de site...

26|05|20 Radboud Reflects @Home Video: Arbeid in crisistijd | Lezing en gesprek met cultuurfilosoof Thijs Lijster

Podcast

[26 mei 2020]
De coronapandemie heeft een ontwrichtend effect op onze arbeidsmarkt. Vooral ZZP’ers, flexwerkers en mensen met een tijdelijk contract lijken de dupe te worden van deze globale recessie. Laat deze crisis zien hoe kwetsbaar onze flexibele arbeidsmarkt daadwerkelijk is? Luister naar de lezing en het gesprek met cultuurfilosoof Thijs Lijster over de betekenis van arbeid, werk in coronatijd en rechtvaardige manieren om uit deze crisis te komen.

Moderne proletariërs
In zijn lezing reflecteert cultuurfilosoof Thijs Lijster op de veranderende culturele betekenis van arbeid en de klassenstrijd vandaag de dag. Anno 2020 is arbeid iets waar we onze waarde als mens van laten afhangen. Ons hele leven staat in het teken van werk en productie. Daarbij leidt de veranderende organisatie van arbeid in onze huidige economie tot onzekerheid en (zelf)exploitatie. Lijster vraagt zich af of we dit tij kunnen keren. Kunnen de moderne proletariërs zich nog verenigen om maatschappelijke verandering teweeg te brengen?

Arbeid en onzekerheid

Luister na de lezing van Thijs Lijster naar het gesprek tussen de cultuurfilosoof en programmamaker Tjidde Tempels. Samen spreken ze over de betekenis van arbeid in coronatijd. Legt de huidige crisis fundamentele onrechtvaardigheden binnen onze arbeidsmarkt bloot? Is de hedendaagse Uber-chauffeur net zo kwetsbaar als de negentiende-eeuwse dagloner? Hoe kunnen we die kwetsbaarheid begrijpen? En biedt de huidige crisis een kans om structurele veranderingen door te voeren? Wat kunnen we doen om te voorkomen dat flexwerkers afglijden richting onzekerheid, exploitatie en armoede?

Deze Radboud Reflects @Home video bestaat uit twee delen. Ben je geïnteresseerd in de lezing van Thijs Lijster naar aanleiding van zijn boek Verenigt U! Over arbeid in de 21ste eeuw? Klik dan hier. Vooral benieuwd naar het gesprek? Volg dan deze link.

Over de sprekers

Thijs LijsterThijs Lijster is filosoof en universitair docent Cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Antwerpen. Zijn essaybundel De grote vlucht inwaarts (2016), werd genomineerd voor de Socrates Wisselbeker en bekroond met de KANTL Essayprijs 2018. In 2019 verscheen zijn boek Verenigt U! Arbeid in de 21ste eeuw.

Tjidde TempelsTjidde Tempels is ethicus en politicoloog. Hij werkt als programmamaker bij Radboud Reflects.
Radboud Reflects @Home laat je verder denken in tijden van corona. We duiken ons archief in en we geven een creatieve digitale draai aan nieuwe programma’s. Dat kan in de vorm van tekst, video of podcast. Bekijk Radboud Reflects @Home.Abonneer je op ons YouTube- en Soundcloud-kanaal en mis niks.

Bekijk ook alvast de agenda van Radboud Reflects en schrijf je in voor de nieuwsbrief.