Zoek in de site...

02|06|20 Radboud Reflects @Home Video: Democratie in tijden van corona | Interview met politicoloog Carolien van Ham en politiek filosoof Evert van der Zweerde

Radboud Reflects @Home en deBuren

Podcast

[2 juni 2020]
De coronacrisis vormt een uitdaging voor democratieën over de hele wereld. Protesteren tegen omstreden besluiten is niet mogelijk, en van Hong Kong tot Polen zien we daarvan de resultaten. In Hongarije zijn bestaande autocratische ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen tijdens de crisis. Tegelijkertijd lijken autocraten zoals Putin en Bolsonaro zich juist moeilijk een houding te kunnen geven in deze crisis. Wat is hier aan de hand? Bekijk of beluister dit interview met politicoloog Carolien van Ham en politiek filosoof Evert van der Zweerde.

Vrezen voor democratie?

Moeten we ook in meer stabiele democratieën zoals Nederland vrezen voor de gevolgen van de coronacrisis voor onze democratie? En hoe moeten we de anti-lockdown-protesten duiden? Zijn deze pro-vrijheid demonstraten verdedigers van de democratie of juist niet? Politicoloog Carolien van Ham en politiek filosoof Evert van der Zweerde verhelderen deze en andere vragen. Frank van Caspel, filosoof en programmamaker bij Radboud Reflects, leidt het gesprek.

Over de sprekers

Carolien van HamCarolien van Ham is hoogleraar Empirische politicologie aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek richt ze zich op legitimiteit en politieke vertegenwoordiging, democratisering en autoritarisme, en democratie en mensenrechten. Ze leidt de opbouw van het nieuwe Centre for Sustainable Democracy.

Evert van der ZweerdeEvert van der Zweerde is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek staan de thema’s ideologie, civil society en democratie centraal. Hij is tevens de oprichter van het Democratisch Laboratorium.Dit is een programma van Radboud Reflects en Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren

Radboud Reflects @Home laat je verder denken in tijden van corona. We duiken ons archief in en we geven een creatieve digitale draai aan nieuwe programma’s. Dat kan in de vorm van tekst, video of podcast. Bekijk Radboud Reflects @Home.Abonneer je op ons YouTube- en Soundcloud-kanaal en mis niks.

Bekijk ook alvast de agenda van Radboud Reflects en schrijf je in voor de nieuwsbrief.