Zoek in de site...

20|06|18 Radboud Reflects @Home Video: Aansprakelijk zijn in coronatijd | Gesprek met jurist Daniël Stein en filosoof Fleur Jongepier

Terugblik aansprakelijk zijn in coronatijdAansprakelijk zijn in coronatijd | Gesprek met jurist Daniël Stein en filosoof Fleur Jongepier Radboud Reflects @Home | Radboud Reflects en Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Podcast:

[18 juni 2020]
Radboud Reflects en Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Je vakantie is geannuleerd, net als het festival waar je naartoe zou gaan. Voor ondernemers, maar ook voor consumenten loopt de financiële schade soms hoog op in coronatijd. Wie is aansprakelijk als de samenleving op slot gaat vanwege een bedreiging van de volksgezondheid? En wat moeten we vinden van het  beroep dat wordt gedaan op onze solidariteit? Luister en kijk naar dit gesprek tussen jurist Daniël Stein en filosoof Fleur Jongepier  over de betekenis van aansprakelijkheid in coronatijd.

Aansprakelijk

Kunnen we iemand anders verantwoordelijk houden voor de schade van een ander? Dat is de definitie van aansprakelijkheid in juridische zin. Maar voldoet deze definitie nog in coronatijd, waar de schuld ligt bij een virus? Volgens Daniël Stein wel: het huidige recht is prima in staat  om de gevolgen van de huidige crisis te beteugelen. Ook al ligt de schuld buiten de contractpartijen, dan nog kan er een beroep gedaan worden op de verantwoordelijkheid van de ene partij voor het leveren van de afgesproken dienst aan de ander. In het geval van onvoorziene omstandigheden ligt dit anders. Maar beschouwen juristen de coronacrisis als onvoorzien?

Solidair

Als je in je recht staat, dan verlangt het aansprakelijkheidsrecht niet van jou dat je solidair bent naar? je sportclub of een concertorganisator. Fleur Jongepier vraagt zich af of het goed is om recht en ethiek zo strikt gescheiden te houden. Is het niet goed om het aansprakelijkheidsrecht meer solidair te maken? Daniël Stein ziet hierin  een risico. We moeten uitkijken dat het appèl op solidariteit niet misbruikt wordt om aansprakelijkheid te omzeilen. Solidariteit schuilt namelijk ook in het terugbetalen van een concertticket.

Over de sprekers

Daniël SteinDaniël Stein is promovendus en docent Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit en verbonden aan het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht. Hij houdt zich bezig met juridische vraagstukken rondom vermogensrecht en aansprakelijkheid.Fleur JongepierFleur Jongepier is filosoof en universitair docent Ethiek aan de Radboud Universiteit. Ze houdt zich onder andere bezig met (digitale) manipulatie en autonomie, en veranderende sociale verhoudingen door technologie.Radboud Reflects @Home laat je verder denken in tijden van corona. We duiken ons archief in en we geven een creatieve digitale draai aan nieuwe programma’s. Dat kan in de vorm van tekst, video of podcast. Bekijk Radboud Reflects @Home. Abonneer je alvast op ons YouTube- en Soundcloud-kanaal en mis niks.

Bekijk ook alvast de agenda van Radboud Reflects en schrijf je in voor de nieuwsbrief.