20|07|08 Radboud Reflects @Home Video: Corona en de dynamiek van de massa | Interview met filosoof Paul van Tongeren
Video: Corona en de dynamiek van de massa | Interview met filosoof Paul van Tongeren Radboud Reflects @Home | Wo 8 juli 2020
Podcast:
[Wo 8 juli 2020]
Massaal adopteerden we de coronamaatregelen, maar inmiddels groeit ook de weerstand ertegen. Het geduld van een groeiende massa lijkt op te raken. Hoe kunnen we de grillige wil van de massa beter begrijpen? Welke dynamieken schuilen erachter en in hoeverre zijn onze individuele besluiten onderworpen aan de wil van de massa? Bekijk dit gesprek met filosoof Paul van Tongeren over de dynamiek van de massa.
Handen schudden
Waarom namen we massaal de coronaregels aan? Het is heel opmerkelijk dat dit gebeurde volgens Paul van Tongeren, maar we moeten wel bedenken dat we dit niet allemaal voor onszelf hebben besloten. We worden in ons gedrag meer gestuurd door de dynamiek van de massa dan we denken: we voelen ons misschien een individu, maar we kleden ons allemaal hetzelfde. De coronacrisis vergroot deze dynamiek uit: de massaliteit waarmee we van de ene op de andere dag geen handen meer schudden kan onmogelijk verklaard worden op basis van individuele beslissingen.
Dynamiek van de massa
Hoe kunnen we verklaren dat we gestuurd worden door de dynamiek van de massa? En wat is deze dynamiek? Kan dat bijvoorbeeld collectieve angst zijn of een collectief schuldgevoel? En als we gestuurd worden door de massa, wat betekent dit dan voor ons idee van individualisme? Over deze en aanverwante vragen ging programmamaker Liesbeth Jansen in gesprek met Paul van Tongeren.
Over de spreker
Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar Wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit, en buitengewoon hoogleraar Ethiek aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is gespecialiseerd in de filosofie van Friedrich Nietzsche.
Radboud Reflects @Home laat je verder denken in tijden van corona. We duiken ons archief in en we geven een creatieve digitale draai aan nieuwe programma’s. Dat kan in de vorm van tekst, video of podcast. Bekijk Radboud Reflects @Home. Abonneer je alvast op ons YouTube- en Soundcloud-kanaal en mis niks.
Bekijk ook alvast de agenda van Radboud Reflects en schrijf je in voor de nieuwsbrief.