Zoek in de site...

21|08|20 Video: Revolutie in Belarus? | Actualiteitencollege met politiek filosoof Evert van der Zweerde

Video: Revolutie in Belarus? | Actualiteitencollege met politiek filosoof Evert van der Zweerde

Video: Revolutie in Belarus? | Actualiteitencollege met politiek filosoof Evert van der Zweerde | Vrijdag 21 augustus 2020 | Online | Radboud Reflects @Home i.s.m VOX

Podcast:

[21 augustus 2020]

Er is grote onrust in Belarus. Nadat president Aleksandr Loekasjenko begin deze maand de omstreden verkiezingen won, braken er in het hele land protesten uit. De bevolking eist zijn aftreden. Wat is er precies aan de hand? Waarom komt de bevolking nu wél in verzet tegen het regime dat al 26 jaar aan de macht is? Betekent dit het einde van de laatste dictatuur van Europa? Of blijft Loekasjenko in het zadel? Luister naar politiek filosoof Evert van der Zweerde over de strijd voor democratie in Belarus.

Omstreden verkiezingen 

Begin deze maand won president Loekasjenko de verkiezingen in Belarus met 80% van de stemmen. Er volgden massale demonstraties die claimden dat de verkiezingen oneerlijk waren en de uitslag gefraudeerd. Loekasjenko grijpt hard in: protesten werden neergeslagen, tegenstanders en journalisten worden opgepakt, bedreigd en mishandeld. Toch blijven de mensen de straat op gaan. Ondertussen claimt de gevluchte oppositieleider Svetlana Tichanovskaja de overwinning. Waarom gaat de bevolking van Belarus massaal de straat op? Heeft dit te maken met de politieke boodschap van oppositieleider Tichanovskaja? Of zijn er andere redenen voor het verzet?

Rusland en de EU

De Europese leiders erkennen de verkiezingsuitslag niet en komen met sancties, terwijl de Russische president Poetin juist zijn steun heeft uitgesproken voor Loekasjenko. Hoe onvoorwaardelijk is deze steun? Moeten we vrezen voor inmenging vanuit Rusland in Belarus, zoals we eerder zagen in Oekraïne? En hoe beïnvloedt de onrust in Belarus de toch al gespannen verhoudingen tussen de EU en Rusland? 

Over onder andere deze vragen gaat programmamaker Liesbeth Jansen in gesprek met politiek filosoof en Rusland-kenner Evert van der Zweerde.

Over de spreker(s)

Evert van der ZweerdeEvert van der Zweerde is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij is expert op het gebied van de Russische filosofie en Rusland-kenner. In zijn onderzoek staan de thema’s ideologie, civil society en democratie centraal. Hij is tevens een van de oprichters van het Democratisch Laboratorium.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.