Zoek in de site...

Meest bekeken en beluisterd in 2020

Meest bekeken 2020

Bekijk de top 5 van meest bekeken video's en meest beluisterde podcasts van Radboud Reflects in 2020.

Abonneer je op het YouTube-kanaal van Radboud Reflects en mis niks.  En volg ons op SoundcloudSpotify of Apple podcasts voor onze podcasts.

1. Livestream: Corona - een filosofisch perspectief | Lezing en gesprek met filosoof René ten Bos

Van angst tot preventie, van lockdown tot mondkapje. De coronastorm heeft zijn kop opgestoken in lichaam en samenleving. Of het nu gaat over de oorzaken, de omgang of de reacties op de crisis: op zijn eigen sceptische maar humoristische manier stelt filosoof René ten Bos vragen bij de vanzelfsprekendheden van de coronacrisis. Volledige terugblik.

2. Livestream: De leugen regeert | Aftrap Maand van de Filosofie met filosoof Alicja Gescinska

Nepnieuws, feiten-vrije politiek, alternatieve waarheden. We nemen het niet meer zo nauw met de waarheid. De waarheid is een kwestie van perspectief geworden en experts genieten steeds minder autoriteit. Alicja Gescinska vertelt waarom het doelbewust verspreiden van onwaarheden een politiek probleem is geworden. Daarna gaat ze in gesprek met filosoof Cees Leijenhorst. Volledige terugblik.

3. Complotdenken: niet onredelijk? | Lezingen door filosoof Harmen Ghijsen en veiligheidsdeskundige Jelle van Buuren

Vaccinaties veroorzaken autisme, klimaatverandering is een leugen, de aarde is plat en 5G maakt ons kwetsbaar voor het coronavirus. Aanhangers van dergelijke complottheorieën zijn moeilijk te overtuigen van hun ongelijk, en hun ideeën hebben steeds vaker een ontwrichtend effect op onze samenleving. Wat gaat er mis bij complotdenkers? Zijn hun posities werkelijk zo onredelijk als ze lijken, en in wat voor behoefte voorzien complottheorieën eigenlijk? Kijk en luister naar filosoof Harmen Ghijsen en veiligheidsdeskundige Jelle van Buuren die een kijkje achter de schermen van complotdenken geven. Volledige terugblik.

4. Is dyslexie een stoornis? | Lezing door onderwijspedagoog Anna Bosman

Dyslexie is niet aan te tonen en een verontrustend verdienmodel geworden, stelt onderwijspedagoog Anna Bosman. Slecht zijn in lezen komt nogal eens voor, maar betekent niet automatisch dat je een stoornis hebt. Bosman pleit voor beter onderwijs, waarbij iedereen met een goed taalniveau van de basisschool afkomt. Kijk en luister waarom Anna Bosman vindt dat de dure extra lessen die kinderen nu bij dyslexiebureaus krijgen, niet meer nodig zouden moeten zijn. Volledige terugblik.

5. Livestream: The Parliament of Things | Lecture by philosopher Bruno Latour

Moeten we dingen, zoals natuur, een stem geven in het politieke debat? De beroemde Franse filosoof en socioloog Bruno Latour kwam begin jaren ’90 al met het vernieuwende idee om ecologie te politiseren. De natuur heeft een democratische stem zo stelt hij. Kijk en luister hoe deze gedachte moet leiden tot een andere omgang met alles wat niet-mens is. Volledige terugblik.

Meest beluisterd 2020

1. Curlingouders | Lezing door klinisch psycholoog Jan Derksen en pedagoog Lynne Wolbert

Kinderen fietsen met dubbele body protectors onder begeleiding naar school, ouders eisen een IQ-test wanneer hun kind een vmbo-advies krijgt, of betalen duizenden euro’s aan bijles voor de CITO-toets. Als volleerd curlers poetsen ouders alle problemen van hun kinderen uit de weg. Zonder teleurstellingen, verdriet of pijn lijkt niets een glansrijke toekomst nog in de weg staan. Is deze manier van opvoeden de sleutel tot een succesvol leven voor je kinderen? Moeten we proberen alle risico’s voor onze kinderen uit te bannen? En kan dat wel? Luister naar klinisch psycholoog Jan Derksen en pedagoog Lynne Wolbert over de uitdagingen van het hedendaags ouderschap. Lees verder.

2. Huidhonger en de 1,5 meter maatschappij | Interview met religiewetenschapper Hans Schilderman

Geen knuffel, geen high five, geen klopje op je arm. Wat doet dat met een mens? Hoe belangrijk is aanraking voor ons welzijn? Hoe houden wij in onze 1,5 meter maatschappij onze geest gezond wanneer ons lichaam acuut bedreigd wordt? Luister naar religiewetenschapper Hans Schilderman die stelt dat ons perspectief op gezondheid in tijden van corona te eenzijdig is. Lees verder.

3. Christ was born in Bethlehem? | Christmas podcast with theologian John Barton

Radboud Reflects and DEZINNEN

Waarom vieren we Kerst in december? Hoe komt het dat ieder evangelie een ander verhaal vertelt over de geboorte van Jezus? En waarom wordt Joseph vaak afgebeeld als een oude man? Ontdek altijd wat je altijd al wilde weten over het kerstverhaal in deze podcast met Oxford-theoloog John Barton. Lees verder.

4. Is dyslexie een stoornis? | Lezing door onderwijspedagoog Anna Bosman

Dyslexie is niet aan te tonen en een verontrustend verdienmodel geworden, stelt onderwijspedagoog Anna Bosman. Slecht zijn in lezen komt nogal eens voor, maar betekent niet automatisch dat je een stoornis hebt. Bosman pleit voor beter onderwijs, waarbij iedereen met een goed taalniveau van de basisschool afkomt. Luister waarom Anna Bosman vindt dat de dure extra lessen die kinderen nu bij dyslexiebureaus krijgen, niet meer nodig zouden moeten zijn. Lees verder.

5. Corona en de dynamiek van de massa | Interview met filosoof Paul van Tongeren

Massaal adopteerden we de coronamaatregelen, maar inmiddels groeit ook de weerstand ertegen. Het geduld van een groeiende massa lijkt op te raken. Hoe kunnen we de grillige wil van de massa beter begrijpen? Welke dynamieken schuilen erachter en in hoeverre zijn onze individuele besluiten onderworpen aan de wil van de massa? Luister naar dit gesprek met filosoof Paul van Tongeren over de dynamiek van de massa. Lees verder.

Livestream: The Parliament of Things | Lecture by philosopher Bruno Latour

Moeten we dingen, zoals natuur, een stem geven in het politieke debat? De beroemde Franse filosoof en socioloog Bruno Latour kwam begin jaren ’90 al met het vernieuwende idee om ecologie te politiseren. De natuur heeft een democratische stem zo stelt hij. Luister hoe deze gedachte moet leiden tot een andere omgang met alles wat niet-mens is. Lees verder.

Zie ook: Radboud Reflects - Dit was 2020 (pdf, 3,2 MB)

Radboud Reflects - Dit was 2020