21|04|19 Het ongemak van vervreemding | Dubbellezing door filosofen Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink
Het ongemak van vervreemding | Dubbellezing door filosofen Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink | Maandag 19 april 2021 | 20.00 - 21.15 uur | Livestream vanuit Theaterzaal C, Radboud Universiteit | Radboud Reflects
"Het was een duidelijke en goede presentatie over een, door de eeuwen heen, actueel onderwerp: vervreemding. Uit meerdere invalshoeken belicht! Dank!" (Uit een deelnemersevaluatie.)
Aankondiging - Niemand wil zich vervreemd voelen. We willen helemaal onszelf zijn, intiem met vrienden en geliefden verbonden zijn, voldoening uit ons werk halen en ons thuis voelen in onze omgeving. Het probleem is alleen dat we dit ideaal nooit kunnen realiseren. We blijven ons altijd in meer of mindere mate vervreemd voelen. Maar waarom eigenlijk? Kijk en luister naar filosofen Arjen Kleinherenbrink en Simon Gusman die uitleggen wat vervreemding is en waarom het ons niet lukt om iets aan deze staat van diepe onrust, betekenisloosheid, isolatie en onbegrip te doen. Zie de volledige aankondigingstekst onderin.
Verslag - volgt
Video
Podcast
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.
Aankondiging
Niemand wil zich vervreemd voelen. We willen helemaal onszelf zijn, intiem met vrienden en geliefden verbonden zijn, voldoening uit ons werk halen en ons thuis voelen in onze omgeving. Het probleem is alleen dat we dit ideaal nooit kunnen realiseren. We blijven ons altijd in meer of mindere mate vervreemd voelen. Maar waarom eigenlijk? Kijk en luister naar filosofen Arjen Kleinherenbrink en Simon Gusman die uitleggen wat vervreemding is en waarom het ons niet lukt om iets aan deze staat van diepe onrust, betekenisloosheid, isolatie en onbegrip te doen.
Onrust en betekenisloosheid
Vervreemding is nooit oppervlakkig: het is een ervaring van ingrijpende ontworteling die ons essentieel lijkt aan te tasten. Vervreemding kan bovendien overal ontstaan. Je kunt ernstig vervreemd raken van vrienden en geliefden, van je baan, van je omgeving, en zelfs van jezelf. Maar wat is jouw essentie eigenlijk en hoe raak je hier vervreemd van?
De opvatting was vroeger dat een beperking aan keuzes zou leiden tot een vervreemding van wie je echt wilde zijn. Tegenwoordig lijkt juist een overvloed aan keuzes de vervreemding te veroorzaken. Bovendien bestaat vervreemding ook op collectief niveau. Voor veel groepen is een ervaring van vervreemding (van bijvoorbeeld een gebied of een traditie) een fundamenteel probleem. Het is dan ook begrijpelijk dat we de vervreemding zowel op individueel als op collectief niveau altijd te vuur en te zwaard proberen te bestrijden.
Niet te winnen strijd
De vraag is echter waarom die strijd nooit gewonnen wordt. Ieder gevecht tegen vervreemding lijkt de ene vorm van vervreemding slechts door de andere te vervangen. De jeugd van vroeger ervaarde traditionele normen en waarden als vervreemdend en bestreed ze daarom met groot succes. Maar diezelfde mensen voelen zich in de huidige samenleving, die bol lijkt te staan van keuzemogelijkheden en onzekerheden, net zo vervreemd.
Na hun inleidingen gaan we met Arjen Kleinherenbrink en Simon Gusman in gesprek.
Over de sprekers
Simon Gusman is filosoof en docent visuele cultuur aan de Radboud Universiteit. Hij is recent gepromoveerd op een proefschrift over Sartre. Samen met Arjen Kleinherenbrink schreef hij Avonturen bestaan niet.
Arjen Kleinherenbrink is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek op het gebied van metafysica en filosofische antropologie. Zijn recente boeken zijn Alles is een machine, Against Continuity en (samen met Sjoerd van Tuinen) The Politics of Debt.
Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Steun ons dan met een financiële bijdrage en doneer.
Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.