Zoek in de site...

22|05|14 Radboud Reflects @Festival Being an Idealist - 4. Opstand! Wat kun je leren van Arendt en Camus? | Lezing door filosofen Veronica Vasterling en Simon Gusman

Radboud Reflects @Festival Being an IdealistRadboud Reflects @Festival Being an Idealist | Opstand! Wat kun je leren van Arendt en Camus? |  Lezing door filosofen Veronica Vasterling en Simon Gusman | Zaterdag 14 mei 2022 | tijden | LUX, Nijmegen | Radboud Reflects, LUX, Stichting Vrede van Nijmegen Penning

Jessica den Outer en Wouter Veldman op Radio 1 over een nieuwe generatie van idealisten.  Luister

Aankondiging - Wat kunnen we leren van Hannah Arendt en Albert Camus in de omgang met de crises van onze eigen tijd? Arendt en Camus waren tijdgenoten en worden gezien als belangrijke denkers over opstand. Ze schreven tegen de achtergrond van WOII, de Koude Oorlog en de oorlog in Vietnam. Toch zijn hun ideeën over opstand heel verschillend. Sluit aan bij twee korte lezingen en ga samen met filosofen Veronica Vasterling en Simon Gusman met elkaar in gesprek. Zie de volledige aankondigingstekst onderin.

Verslag - Volgt

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Aankondiging

Being an Idealist

Op het festival ‘Being an Idealist’ op 13 en 14 mei 2022 in LUX leiden we de nieuwe generatie idealisten op. Laat je inspireren door originele visies en enthousiaste dromen van wereldverbeteraars en ontdek hoe jij, samen met anderen, impact kan maken.

Sprekers o.a. Nathan Law, Albena Azmanova, Philipp Blom, Barbara Stok, Geert Buelens, Li An Phoa, Sander Schimmelpenninck, Dick Timmer, Donald Pols, Jessica den Outer en Thomas Halliday.

Sluit aan bij het verdiepende Radboud Reflects onderdeel:

Opstand! Wat kun je leren van Arendt en Camus? |  Lezing door filosofen Veronica Vasterling en Simon Gusman

Opstand! Wat kun je leren van Arendt en Camus?

Wat kunnen we leren van Hannah Arendt en Albert Camus in de omgang met de crises van onze eigen tijd? Arendt en Camus waren tijdgenoten en worden gezien als belangrijke denkers over opstand. Ze schreven tegen de achtergrond van WOII, de Koude Oorlog en de oorlog in Vietnam. Toch zijn hun ideeën over opstand heel verschillend. Sluit aan bij twee korte lezingen en ga samen met filosofen Veronica Vasterling en Simon Gusman met elkaar in gesprek.

Wat maakt een opstand geslaagd?

Opstanden zijn er in allerlei soorten en maten: van protesten tegen de coronamaatregelen in Nederland tot de Russische oppositieleider Navalny en de wereldwijde klimaatbeweging. Wat maakt een opstand geslaagd? En waarom komen we in opstand  als de uitkomst onzeker en de inzet soms gevaarlijk is?

Arent: een nieuw begin

“Of ze nu slaagt of niet, elke revolutie toont ons de mogelijkheid tot een nieuw begin”, stelt Hannah Arendt. Volgens de politiek filosoof is revolutie de ultieme vorm van politieke actie, omdat hieruit blijkt dat er een fundamentele mogelijkheid is tot samenwerking als mensen zich voor dezelfde idealen inzetten. Hoewel haar inzet optimistisch is, ziet Arendt ook de tragiek van opstand: zo beschouwt ze de meeste revoluties als mislukt omdat de nieuwe machthebbers de burgers meestal ook buiten de politiek sluiten.

Camus: de mens ís opstand

De Franse schrijver en filosoof Albert Camus is minder optimistisch over revoluties, vanwege het onvermijdelijke geweld ervan. Voor Camus is opstand een persoonlijke aangelegenheid: de mens komt niet in opstand, nee, hij ís opstand. De mens is het enige schepsel dat zich niet bij zijn lot neerlegt, aldus Camus. “De mens komt niet in opstand omdat hij weet wat hij wil maar omdat hij ervaart wat hij niet wil. Daar begint het menszijn.”

Vragen en verschillen

Hannah Arendt en Albert Camus zijn tijdgenoten, ze schreven tegen de achtergrond van WOII, de Koude Oorlog en de oorlog in Vietnam. Toch zijn hun ideeën heel verschillend. Wat kunnen beide denkers ons leren in de omgang met de crises van onze eigen tijd? Na twee korte lezingen gaan Veronica Vasterling en Simon Gusman met elkaar in gesprek. Stel ook je eigen vragen!

De voertaal is Nederlands.

Over de sprekers

Veronica VasterlingVeronica Vasterling is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar gender en feministische theorie en politieke filosofie, in het bijzonder het werk van Hannah Arendt.


Gusman,-SimonSimon Gusman is filosoof aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek past hij inzichten uit het existentialisme toe op sociaal-culturele thema’s. Recent verscheen zijn boek Diep van buiten: De mens volgens Sartre.

Radboud Reflects @Festival Being an Idealist

Zaterdag 14 mei 2022 |LUX, Nijmegen
Radboud Reflects, LUX, Stichting Vrede van Nijmegen Penning

Op het festival Being an Idealist op 13 en 14 mei 2022 in LUX leiden we de nieuwe generatie idealisten op. Laat je inspireren door originele visies en enthousiaste dromen van wereldverbeteraars en ontdek hoe jij, samen met anderen, impact kan maken.

Sprekers o.a. Nathan Law, Albena Azmanova, Philipp Blom, Barbara Stok, Geert Buelens, Li An Phoa, Sander Schimmelpenninck, Dick Timmer, Donald Pols, Jessica den Outer en Thomas Halliday.

Dit programma is onderdeel van Being an Idealist. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei 2022 organiseert LUX in Nijmegen in samenwerking met de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit, Radboud Reflects en NXP het Being an Idealist Festival met sprekers en films ter ere van Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie bevoegd voor de Europese Green Deal. Timmermans krijgt op donderdag 12 mei 2022 de Vrede van Nijmegen Penning uitgereikt vanwege zijn inzet voor vrede en samenwerking.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.