Zoek in de site...

Dansen en verdieping - Radboud Reflects meets De Plak | De Kunstnacht met dj’s en wetenschappers

Terugblik en index plaatje Kunstnacht Dansen en verdieping - Radboud Reflects meets De Plak | De Kunstnacht met dj’s en wetenschappers | Zaterdag 17 september 2022 | 19.00 – 24.00 uur | Eetcafé De Plak, Bloemerstraat 90 Nijmegen | Radboud Reflects en De Plak

VOX - Mathijs van de Sande: ‘Krakers nemen het heft in eigen handen, dat zouden meer burgers moeten doen’

Aankondiging - Kom dansen in de Plak en laat je inspireren door Radboudwetenschappers tijdens de Kunstnacht, activisme, spetterende feesten, anarchisme en natuurlijk: eten. Lekker en gezond eten op een plek waar iedereen zich thuis mag voelen. Dat is De Plak al 45 jaar lang. Kom tijdens de Kunstnacht naar deze legendarische plaats en sluit aan bij een van de vijf rondes. Luister en dans tussen de korte lezingen door op lekkere muziek van De Plak-dj ZiM K’Tomo, die nummers uitzoekt die passen bij de thema’s. Zie de volledige aankondigingstekst onderin.

Verslag - Volgt

Adriaan Duiveman - Foto Ramon Tjan

DJ ZiM KTomo - foto Ramon Tjan

Noelle Aarts - Foto Ramon Tjan

Mathijs van de Sande - Foto Ramon Tjan

Annelies Kleinherenbrink - foto Ramon Tjan

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Aankondiging

Banner kunstnacht zonder tickets

Kom dansen in de Plak en laat je inspireren door Radboudwetenschappers tijdens de Kunstnacht, activisme, spetterende feesten, anarchisme en natuurlijk: eten. Lekker en gezond eten op een plek waar iedereen zich thuis mag voelen. Dat is De Plak al 45 jaar lang. Kom tijdens de Kunstnacht naar deze legendarische plaats en sluit aan bij een van de vijf rondes. Luister en dans tussen de korte lezingen door op lekkere muziek van De Plak-dj ZiM K’Tomo, die nummers uitzoekt die passen bij de thema’s.

Ruimte voor duurzaamheid | Antropoloog Noelle Aarts
Hoe kan communicatie tussen mensen bijdragen in het creëren van ruimte voor duurzame veranderingen?  Antropoloog Noelle Aarts gaat hier verder op in. Ze is een van eerste eigenaren en medewerkers van De Plak en kent het eetcafé dus als geen ander.

Iedereen een kraker! | Filosoof Mathijs van de Sande
Iedereen zou wel wat meer als kraker mogen gaan denken, stelt filosoof Mathijs van de Sande.

Hij houdt een pleidooi  voor kraken als actievorm. Tijdens de Piersonrellen was De Plak perscentrum en kantine voor krakers, en ook in de huidige woningproblematiek is het thema actueel. Van de Sande presenteert de kraker als het ideaaltype van de actievoerder

Emancipatie aan de bar | Historicus Adriaan Duiveman
Vrouwen hebben zich geëmancipeerd in de collegezalen en op de werkvloer, maar ook aan de bar. Historicus Adriaan Duiveman deed onderzoek naar vroegmoderne drankspelletjes die bedoeld waren voor  mannen. Zo konden ze hun rol als verantwoordelijke gezinshoofden even opzij zetten en hun mannelijkheid  bewijzen, was het idee. Vrouwen waren niet welkom. Inmiddels drinken Nederlandse vrouwen evenveel alcohol als mannen. Emancipatie geslaagd?

Over de sprekers

Noelle Aarts is hoogleraar Socio-ecologische interacties aan de Radboud Universiteit. Aan de hand van gesprekken tussen mensen in verschillende contexten bestudeert ze intermenselijke processen en communicatie gericht op het creëren van ruimte voor duurzame verandering.

Mathijs van de Sande is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij interesseert zich onder andere voor radicale democratie, anarchisme, feminisme en politiek activisme. In zijn onderzoek reflecteert hij aan de hand van diverse actuele denkers op recente politieke ontwikkelingen.

Adriaan Duiveman is historicus aan de Radboud Universiteit. Hij promoveert op een onderzoek naar (natuur)rampen in de achttiende-eeuwse Nederlandse Republiek. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen selecteerde hem als een van de jonge 'Faces of Science' in 2019.


DJ ZiM K'ToMo draait het liefst muziekjes waar hij zelf graag op danst, en dat varieert van 90’s R&B en HipHop tot Funk, Disco en 80s hits. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, en zijn stijl verrassend, omdat hij er meestal voor kiest net dat ándere lekkere nummer van een artiest te draaien. Deze DJ houdt van 'n uitdaging en probeert altijd met de muzikale keuzes 'n verhaaltje te vertellen tijdens z’n set. Hij schuwt ook drama niet met z'n concepten Zwoel en de Open Nederlandse Schuifelkampioenschappen (ook te zien op de Zwarte Cross en Paaspop) en houdt ook erg van (neo)soul omdat ie dan lekker hard kan meezingen!

Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Doneer via iDeal.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.