01|04|23 Mannelijkheid in 2023 |Radboud Reflects @Go Short met actieonderzoeker Inge Bleijenbergh en socioloog Niels Spierings
Mannelijkheid in 2023 |Radboud Reflects @Go Short met actieonderzoeker Inge Bleijenbergh en socioloog Niels Spierings | Zaterdag 1 April 2023 | 19.30 – 20.30 uur| Mariënburgkapel, Nijmegen | Radboud Reflects en International short film festival Go Short
Evaluatieformulier
Aankondiging - Wat betekent het tegenwoordig om man te zijn? Vroeger was het zo duidelijk: de man is de sterke, emotioneel onbereikbare kostwinner. En bovenal: de baas. Na drie golven feminisme wordt dit klassieke idee van mannelijkheid steeds vaker als ‘toxisch’ gezien. Maar hoe ziet een positief ideaal van mannelijkheid eruit in 2023? Hoe gaat de rol van ‘man’ de toekomst in? En waarom lopen de emoties rondom veranderende mannelijkheid zo hoog op? Kijk naar korte films van Go Short en denk samen met actieonderzoeker Inge Bleijenbergh en socioloog Niels Spierings na over de man van nu en van de toekomst. Zie de volledige aankondigingstekst onderin.
Verslag - Volgt
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Aankondiging
Wat betekent het tegenwoordig om man te zijn? Vroeger was het zo duidelijk: de man is de sterke, emotioneel onbereikbare kostwinner. En bovenal: de baas. Na drie golven feminisme wordt dit klassieke idee van mannelijkheid steeds vaker als ‘toxisch’ gezien. Maar hoe ziet een positief ideaal van mannelijkheid eruit in 2023? Hoe gaat de rol van ‘man’ de toekomst in? En waarom lopen de emoties rondom veranderende mannelijkheid zo hoog op? Kijk naar korte films van Go Short en denk samen met actieonderzoeker Inge Bleijenbergh en socioloog Niels Spierings na over de man van nu en van de toekomst.
Mannelijkheidscrisis
Vier op de tien mannen vinden het een ongunstige tijd om man te zijn. Hoewel het glazen plafond lang niet overal is doorbroken, is positieve discriminatie ten gunste van vrouwen tegenwoordig op veel plekken een realiteit. Bovendien hebben veel mannen het gevoel op eieren te moeten lopen nu de discussie over seksueel grensoverschrijdend gedrag overal gevoerd wordt. Als man moet je tegenwoordig vooral een stap terug doen, en het uit je hoofd laten ongepaste dingen te zeggen of te doen.
Maar wat moet je als man dan wél? Hoe kun je nu op een goede manier invulling kan geven aan je masculiene genderidentiteit? Die vraag lijkt nu vaak te worden ondergesneeuwd in de genderdiscussie, waar de nadruk al snel ligt op de gemarginaliseerde positie van vrouwen en seksuele minderheden. De term ‘mannelijkheidscrisis’ hoor je dan ook steeds vaker.
Tegenbeweging
Feministen strijden al decennia lang tegen de onderdrukkende werking van de traditionele feminiene genderrol. Als reactie hierop zijn bewegingen ontstaan als mannenrechtenactivisten, pick-up artiesten, anti-feministen en nog veel meer. Hoe moeten we deze veelal vrouwonvriendelijke antwoorden op de mannelijkheidscrisis begrijpen? Waarom ligt het onderwerp van mannelijke identiteit zo gevoelig? Wordt het belang van meer traditionele mannelijkheid inderdaad miskent, of hebben deze mannen gewoon moeite met wennen aan meer gelijkwaardige genderrollen? En kunnen we in de toekomst wel blijven denken in de binaire rollen van ‘vrouw’ en ‘man’?
Afgewisseld door korte films gaan actieonderzoeker Inge Bleijenbergh en socioloog Niels Spierings in gesprek over de mannelijkheid in 2023. Sluit aan en stel ook je eigen vragen.
Over de sprekers
Inge Bleijenbergh is hoogleraar Actieonderzoek, in het bijzonder op het gebied van gelijkheid, diversiteit en inclusie aan de Radboud Universiteit. Ze heeft wijd gepubliceerd over onderwerpen als organisatieverandering, gender ongelijkheid en diversiteit, arbeid en zorg, change agents en participatief actieonderzoek. Recent publiceerde ze How Change Agents Mobilise Masculinities to Support Gender Equality in Academia, waarin de effecten van verschillende concepten van mannelijkheid binnen organisaties worden onderzocht.
Niels Spieringsis universitair hoofddocent inclusie- en exclusiesociologie aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar vraagstukken rond inclusie en exclusie, in het bijzonder in politiek, maatschappij en arbeidsmarkt. Hij richt zich daarbij voornamelijk op Nederland en West Europa en op het Midden-Oosten. Bovendien publiceerde hij samen met collega’s over mannelijkheid en seksualiteit in rechts-populistisch leiderschap.
Dit is een programma van Radboud Reflects het International short film festival Go Short
Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Doneer dan via iDeal.
Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.