Zoek in de site...

10|07|23 De val van Rutte IV | Radboud Actualiteiten Podcast met politicoloog Andrej Zaslove

De val van Rutte IV | Radboud Actualiteiten Podcast met politicoloog Andrej Zaslove| Maandag 10 juli 2023 | Radboud Reflects en Radboud Universiteit

Het kabinet is gevallen, de een na de andere politicus neemt afscheid en over een paar maanden mogen we weer stemmen. Het verbaasde ook Andrej Zaslove. De politicoloog vraagt zich af: vergroot of schaadt deze crisis het vertrouwen van burgers in de politiek?

Luister naar deze Radboud Actualiteiten Podcast over de val van Rutte IV.

Dit draaide om stikstof

‘Je had altijd het idee dat ze er wel uit zouden komen,’ vertelt Zaslove, ‘maar Rutte dacht daar nu anders over.’ Hij zat met verbazing te kijken toen het kabinet viel op de gezinshereniging van asielzoekers. ‘Objectief gezien hebben we nu niet meer asielzoekers dan een jaar geleden. Er is ook geen druk van populistische partijen.’ Waar het dan wel mee te maken heeft? Zaslove, resoluut: stikstof.

Machtspolitiek en vertrouwen

Rutte’s keuze ruikt naar machtspolitiek. ‘We weten dat het vertrouwen in politiek en politieke partijen laag is. Dit helpt niet,’ aldus Zaslove, die onderzoek doet naar vertrouwen en populisme in Westerse democratieën. ‘Dit maakt burgers cynisch.’ Maar is dat voor alle stemmers zo? ‘Je kan ook denken: ze komen op voor hun idealen.’ Dat geldt in ieder geval voor de Christen Unie en D66. In een democratie moeten partijen compromissen sluiten, maar ook weer niet té snel.

Over de spreker

Andrej ZasloveAndrej Zaslove is politicoloog aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt populistische partijen en het vertrouwen van burgers in de politiek.
Radboud Actualiteiten Podcast
De Radboud Actualiteiten Podcast biedt wetenschappelijke duiding bij prangende politieke `vragen. Elke aflevering spreken we met een Radboud-wetenschapper over een actuele maatschappelijke kwestie. Één spreker, één onderwerp. Verdieping en duiding in een kort vraaggesprek.

Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Doneer dan via iDeal.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.