Zoek in de site...

21|08|23 Waarde geven aan mijn werk. Hoe doe ik dat? | Radboud Reflects Podcast met filosoof Evert van der Zweerde


“… We leggen latten op een hoogte die je met moeite aankan. En dat noemen we dan uitdagingen. Maar na iedere horde die je genomen hebt, staat weer een volgende. Het is nooit af. “

Wat is werk en wat maakt je werk waardevol? Wanneer ben je trots? Hoe ga je om met mislukkingen, de verwachtingen van anderen of werkdruk? En hoe vind je de balans tussen werk en privé? Luister naar deze podcast van Radboud Reflects waarin programmamaker Liesbeth Jansen in gesprek gaat met filosoof Evert van der Zweerde over de vraag: waarde geven aan mijn werk. Hoe doe ik dat?

Deze podcast sluit aan bij de reeks verdiepende gesprekken Werken bij de Radboud Universiteit. Hoe doe ik dat?

Een romantisch perspectief

Er zijn twee perspectieven op werk: zo min mogelijk uren maken tegen een zo hoog mogelijk salaris, en een meer romantische opvatting die zegt dat je je in werk jezelf kunt realiseren en worden wie je bent. Volgens Evert van der Zweerde ligt het ideaal in het midden: wanneer er aan de voorwaarden van voldoende salaris is voldaan, wordt de ruimte voor voldoening vinden in wat je doet ook belangrijk.

Het vinden van balans

Het vinden van een goede balans misschien wel belangrijker dan ooit: tussen werk en privé, tussen actief bezig zijn en rust. Als werk en privé niet gescheiden zijn, zoals bij veel wetenschappers het geval is, heb je enerzijds heel veel vrijheid, en anderzijds geen. Op maatschappelijk vlak zien we dat de verantwoordelijkheid – voor het aangeven van grenzen, voor het herstellen van disbalans – heel sterk bij het individu wordt gelegd.

Goed genoeg bestaat niet?

Goed genoeg bestaat niet in onze cultuur. Daarom gaan mensen maar door om het beste te bereiken in hun werk. Wanneer iemand aangeeft dat zijn of haar grens is bereikt, betekent dat feitelijk vooral dat diegene tijd nodig heeft om zich weer op te laden voor de volgende ronde. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van mensen die de lat voor zichzelf enorm hoog leggen, evenals de verwachtingen van anderen. Overigens bestaan er ook positieve cirkels: als het binnen een werkomgeving normaal is om af en toe een collega te vragen iets van je over te nemen, wordt het een wederzijds geven en nemen. Maar dat proces kun je alleen faciliteren, niet afdwingen.”

Over de spreker

Evert van der Zweerde is hoogleraar Politieke filosofie  en doet onderzoek naar democratie, waarbij hij zijn focus legt op ideologie, marxisme en de burgermaatschappij (civil society). Hij is ook Ruslandkenner en publiceerde zowel in Rusland als daarbuiten over Russische filosofie. Voor Radboud Reflects gaf hij in 2013 de filosofische workshop De baan vinden die bij je past. Hoe doe je dat?

Medewerkers van de Radboud Universiteit

Ben je een medewerker van de Radboud Universiteit? Sluit dan in het najaar van 2023 aan bij de verdiepende gesprekken: Werken bij de Radboud Universiteit. Hoe doe ik dat?:

Goed genoeg zijn in mijn werk. Hoe doe ik dat? | Verdiepend gesprek voor Radboud-medewerkers over de huidige tijd en je werk

Maandag 19 september 2023 | 15.30 - 16.30 uur | Huize Heyendael, Van Agtkamer, Geert Grooteplein Noord 9, Radboud Universiteit

Ben jij goed genoeg in wat je doet? En wie bepaalt dat? Verwachten we dat iedereen excelleert? We leven in een tijd waarin ‘goed genoeg’ niet meer lijkt te bestaan. Iedereen moet steeds het beste uit zichzelf halen. Maar wat is dat eigenlijk? En wat doet dat met je? Kom en praat mee over de vraag of goed genoeg een teken van zwakte is of juist een teken van vooruitstrevendheid.

Deelname


Deelname is voor medewerkers van de Radboud Universiteit. Deelname is gratis.  
Schrijf je wel even in.

Werken op de Radboud Universiteit. Hoe doe ik dat?

Wat maakt werken op de Radboud Universiteit zinvol? Ben je trots op je werk? Hoe ga je om met mislukkingen? Hoe belangrijk is een goede relatie met collega’s? En hoe bewaar je een goede balans tussen werk en privé? In deze nieuwe reeks verdiepende gesprekken over de huidige tijd en je werk  gaan medewerkers van de Radboud Universiteit in kleine groepen in gesprek over deze vragen. Onder leiding van een gespreksleider van Radboud Reflects ga je op zoek naar vragen achter de dagelijkse praktijk. We gaan niet in op individuele werksituaties, maar we reflecteren op de maatschappelijke tendensen die ook op je werk doorspelen. Kom en denk anders over allerlei thema’s die je werk waarde geven.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.