Zoek in de site...

Eenzaamheid, identiteit en rechts-radicalisme | Film & gesprek met theoloog en religiewetenschapper Kirsten Smeets

Verslag

Kirsten-Smeets-Foto-Marijne-de-Koning

Aankondiging

19.30 - 20.00 u. Karolingenzaal

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam, zo blijkt uit onderzoek. Hoe komt dat, en wat zijn de consequenties? In de korte film Two Films About Loneliness van William Bishop-Stephens en Christopher Eales uitgekozen door Go Short, zien we twee buren die elk op hun eigen manier proberen de eenzaamheid te doorbreken – maar met elkáár praten ze niet.


Van eenzaam naar rechts-radicaal

Theoloog en religiewetenschapper Kirsten Smeets kijkt naar de rol die technologie speelt bij de huidige eenzaamheidscrisis. Technologie heeft een belangrijke rol gespeeld bij de globalisering, individualisering en secularisering van onze samenleving. Op hun beurt hebben die ontwikkelingen geleidt tot een identiteitscrisis waarin mensen zich steeds minder verbonden weten met anderen. En dit wederom heeft een voedingsbodem gelegd voor rechts-radicale opvattingen.

Hoe werkt dit precies? En welke rol speelt eenzaamheid hierbij? Na de korte film gaat Kirsten Smeets in gesprek met gespreksleider ethicus Marcel Becker.

Over de spreker

Kirsten SmeetsKirsten Smeets is theoloog en religiewetenschapper aan de Radboud Universiteit en promoveert op een onderzoek naar religieuze contra-identiteiten in het anti-immigratie debat. Ze onderzoekt de constructie van deze identiteiten en hoe religie hierbij een rol speelt.

Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023Dit programma is onderdeel van Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023 | 19.30 – 00.00 uur | De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. De wereld is complex. Er is veel denkwerk te verzetten. Over ufo’s,  vriendschap, duurzaamheid, de dood, dieren, religie en nog veel meer. Kom naar Denkwerk en dompel je onder in een avond vol lezingen, gesprekken, theater, gedachtenexperimenten, film, muziek en een pubquiz. Laat je inspireren door de filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit over alledaagse én grote thema’s.