Zoek in de site...

Eureka! Het gedachte-experiment | Lezing en gesprek met experiment met filosoof Carla Rita Palmerino

Verslag

Carla-Rita-Palmerino-Foto-Marijne-de-Koning

Aankondiging

Eureka! Het gedachte-experiment | Lezing en gesprek met experiment met filosoof Carla Rita Plamerino

21.35 - 22.00 u. Marikenzaal

Wat gebeurt er als je een bal door een tunnel in de aarde laat vallen? Dit gedachte-experiment van de Griekse denker Plutarchus, is nog steeds niet opgelost. Maar vormde wel inspiratie voor de lange val in het konijnenhol van Alice in Wonderland. Filosoof Carla Rita Palmerino doet onderzoek naar gedachte-experimenten. Ze vertelt over het nut van gedachte-experimenten en zet ook het publiek aan het werk.

Kennis

Hoe kunnen gedachte-experimenten nieuwe kennis opleveren? In een gedachte-experiment wordt een denkbeeldig, soms volstrekt onmogelijk scenario gebruikt om een intuïtie te toetsen, een begrip te verhelderen of om een theorie te bevestigen of te falsifiëren. Hoe zinnig zijn deze experimenten? En wat leveren ze op?

Discussie

Filosoof Carla Rita Plamerino doet onderzoek naar gedachten experimenten door de eeuwen heen. Hierbij kijkt ze niet alleen naar de geslaagde experimenten, zoals Galileo Galilei's gedachte-experiment waarmee hij bewijst dat in een vacuüm alle lichamen even snel vallen, maar vooral ook naar de nooit opgeloste experimenten. De gedachte-experimenten die geen eenduidige oplossing hebben, maar eerder discussie genereren. Deze gedachte-experimenten zijn voor de historicus vergrootglazen, die de incompatibiliteit van rivaliserende wereldbeelden zichtbaar maken.

Zijn gedachte-experimenten echt in staat om nieuwe kennis op te leveren? Wanneer kan een gedachte-experiment als succesvol worden beschouwd? Carla-Rita Palmerino laat aan de hand van gedachte-experimenten uit verschillende historische periodes zien wat de waarde is van het gedachte-experiment. Nog niet overtuigd? Doe dan zelf mee aan een experiment.

Programmamaker Adriaan Duiveman is de gespreksleider.

Over de spreker

Carla Rita PalmerinoCarla Rita Palmerino is hoogleraar Geschiedenis van de moderne filosofie aan de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar gedachten-experimenten door de eeuwen heen en het belang hiervan.


Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023Dit programma is onderdeel van Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023 | 19.30 – 00.00 uur | De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. De wereld is complex. Er is veel denkwerk te verzetten. Over ufo’s,  vriendschap, duurzaamheid, de dood, dieren, religie en nog veel meer. Kom naar Denkwerk en dompel je onder in een avond vol lezingen, gesprekken, theater, gedachtenexperimenten, film, muziek en een pubquiz. Laat je inspireren door de filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit over alledaagse én grote thema’s.