Zoek in de site...

Slim word je samen | Lezing door cognitiefilosoof Marc Slors

Podcast

Marc Slors - Foto Ramon Tjan

Marc Slors - Foto Ramon Tjan

Foto's: Ramon Tjan

Podcast


Aankondiging

Slim word je samen | Lezing door cognitiefilosoof Marc Slors

20.35 - 21.00 u. Valkhofzaal

Mensen zijn autonome wezens die leren door de persoonlijke beslissingen die ze maken. Toch? Nee dus, aldus Marc Slors. Hij stelt dat mensen bij uitstek sociale dieren zijn die leren door samenwerking met anderen. Dat past slecht bij ons autonome zelfbeeld, en zorgt ervoor dat we vaak een verkeerd beeld hebben van maatschappelijke kwesties zoals identiteitsvorming. Kom luisteren naar cognitiefilosoof Marc Slors die uitlegt waarom – zelfs in onze individualistische samenleving – de groep nog van primair belang is.

Menselijke intelligentie is collectief

Intelligentie komt niet voort uit je brein maar uit samenwerking met anderen, stelt Marc Slors. Menselijke intelligentie is een door en door collectief fenomeen, en door de overdracht van cultuur stijgt ons intelligentieniveau. Dat blijkt ook uit onderzoek: er zijn allerlei taken waarin de prestaties van kinderen en chimpansees nauwelijks van elkaar verschillen. Met één verschil, namelijk sociaal leren. Daarin zijn kinderen ongelooflijk veel beter.

De oorsprong van conflicten

Als samenwerken zoveel voordelen heeft, waarom zijn er dan conflicten? Omgaan met elkaar draait om rolverdelingen en conventies, legt Marc Slors uit. Om een gemeenschap soepel draaiende te houden, moeten we zo min mogelijk hoeven nadenken. Maar wanneer twee verschillende groepen bij elkaar komen, moet dat ineens wél – en dat is ingewikkeld, zeker in tijden van globalisering en individualisering.

Waarom hebben mensen groepen nodig om te functioneren? Wat gebeurt er wanneer groepen tegenover elkaar staan? En wat maakt iets eigenlijk een “cultuurconflict”? Na een korte lezing gaat Marc Slors in gesprek met gespreksleider programmamaker Nort Vlemmix. 

Over de spreker

Marc SlorsMarc Slors is hoogleraar Filosofie van cognitie en taal aan de Radboud Universiteit. Hij houdt zich bezig met vragen rond de relatie tussen brein, gedrag en de menselijke geest. Vragen rond de vrije wil, de effectiviteit van mentale toestanden en de relatie tussen cognitie en cultuur hebben zijn bijzondere belangstelling.

Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023Dit programma is onderdeel van Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023 | 19.30 – 00.00 uur | De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. De wereld is complex. Er is veel denkwerk te verzetten. Over ufo’s,  vriendschap, duurzaamheid, de dood, dieren, religie en nog veel meer. Kom naar Denkwerk en dompel je onder in een avond vol lezingen, gesprekken, theater, gedachtenexperimenten, film, muziek en een pubquiz. Laat je inspireren door de filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit over alledaagse én grote thema’s.