Zoek in de site...

Zelfcontrole | Film & gesprek met filosoof Annemarie van Stee

Verslag

Annemarie-van-Stee-Foto-Marijne-de-Koning

Aankondiging

20.25 - 20.55 u. Karolingenzaal

De hoofdpersonen in de korte film Enough hebben er genoeg van. Genoeg van de sleur in hun leven, de onnozelheid van hun omgeving of hun bullshit job. Gefrustreerd springen ze uit een rijdende auto, gooien hun computer uit het raam of verlaten gillend de vergadering. Ze kiezen er actief voor om de zelfcontrole even uit te zetten – soms met desastreuze gevolgen.

In hoeverre is deze animatiefilm een afspiegeling van het ware leven? Is zelfcontrole een groot goed dat we moeten koesteren, of zouden we ons juist wat vaker moeten laten gaan om te voorkomen dat we gekke dingen doen? Sluit aan bij deze korte film van Go Short en luister naar filosoof Annemarie van Stee die een kritische reflectie geeft op onze hedendaagse bejubeling van zelfcontrole.

Gezonder, rijker, succesvoller?

Zelfcontrole is de sleutel tot een goed leven, als je psychologische studies mag geloven. Kinderen met zelfcontrole groeien op tot volwassenen die gezonder, rijker, minder crimineel en professioneel succesvoller zijn dan de volwassenen die als kind hun impulsen volgden. Van zelfcontrole zou je nooit te veel kunnen hebben. Dat laatste kan niet kloppen, betoogt filosoof Annemarie van Stee. Als we de structuur van zelfcontrole serieus nemen, zitten er onherroepelijk ook schaduwzijden aan.

Bovendien: wat bedoelen we eigenlijk met zelfcontrole? Het begrip veronderstelt op zijn minst twee zelven: het zelf dat controleert, en het zelf dat gecontroleerd wordt. Hoe zit dat?

Ethicus Marcel Becker is de gespreksleider.

Over de spreker

Annemarie van SteeAnnemarie van Stee is filosoof aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar ethische en existentiële vraagstukken rondom liefde, zinvol en zinloos leven, welzijn en lijden.  Ook kijkt ze naar de rol die filosofie kan spelen in interdisciplinair onderzoek, vooral in samenwerking met gedragswetenschappen.

Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023Dit programma is onderdeel van Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023 | 19.30 – 00.00 uur | De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. De wereld is complex. Er is veel denkwerk te verzetten. Over ufo’s,  vriendschap, duurzaamheid, de dood, dieren, religie en nog veel meer. Kom naar Denkwerk en dompel je onder in een avond vol lezingen, gesprekken, theater, gedachtenexperimenten, film, muziek en een pubquiz. Laat je inspireren door de filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit over alledaagse én grote thema’s.