Zoek in de site...

De zin van sociale angsten | Film en gesprek met filosoof Ype de Boer

Verslag

Ype-de-Boer-Foto-Marijne-de-Koning

Aankondiging

21.25 - 22.00 u. Karolingenzaal

Veel mensen hebben last van social anxiety. Vooral onder jonge mensen is het een veelbesproken thema en worden er voortdurend tips en trucs uitgewisseld om er minder last van te hebben. Maar heeft angst niet ook een positieve kant? Bekijk de korte film Black Sheep Boy van James Molle– uitgekozen door Go Short - en kom luisteren naar filosoof Ype de Boer die vertelt wat we kunnen leren van sociale angsten.

Op zoek naar wijsheid

In de GoShort film Black Sheep Boy gaat een jongen op zoek naar De Wijze Leeuw die hem zou kunnen vertellen hoe hij zijn leven moet leiden. Op zijn reis naar deze onbekende, beleeft hij allerlei avonturen en ontmoet hij vreemde figuren die hem confronteren met zijn eigen angsten. Volgens Ype de Boer laat dit zien hoe er in de existentialistische filosofie over angst gedacht wordt: door angst valt de vanzelfsprekendheid weg van de kaders waarbinnen we leven. Precies hierdoor ontstaat er ook nieuwe ruimte om je leven anders te gaan leien.

Wat kunnen we zeggen over een dergelijke zoektocht? En hoe verhoudt die zich tot het dagelijks leven?

Ethicus Marcel Becker is de gespreksleider.

Over de spreker

Ype de BoerYpe de Boer is docent Metafysica en filosofische antropologie aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek kijkt hij naar de manier waarop onze opvattingen van de werkelijkheid invloed hebben op de manier waarop we in het leven staan. Welke rol speelt de verbeelding hierbij?

Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023Dit programma is onderdeel van Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023 | 19.30 – 00.00 uur | De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. De wereld is complex. Er is veel denkwerk te verzetten. Over ufo’s,  vriendschap, duurzaamheid, de dood, dieren, religie en nog veel meer. Kom naar Denkwerk en dompel je onder in een avond vol lezingen, gesprekken, theater, gedachtenexperimenten, film, muziek en een pubquiz. Laat je inspireren door de filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit over alledaagse én grote thema’s.