Zoek in de site...

26|04|23 Koningschap van de toekomst | Radboud Actualiteiten Podcast met staatsrechthoogleraar Paul Bovend’Eert

Het koningschap is per definitie een archaïsch overblijfsel uit het verleden, stelt staatsrechthoogleraar Paul Bovend’Eert. Toch ziet hij een toekomst voor de monarchie. En die bestaat uit meer dan linten doorknippen.

Luister naar deze koningsdagaflevering van de Radboud Actualiteiten Podcast over de toekomst van de monarchie.

Wat mag de Koning?

Erfelijk Koningschap lijkt een vreemd instituut in een parlementaire democratie. Toch strijdt geen enkele politieke partij voor de Republiek Nederland. Ook is een groot deel van de Nederlanders voor het behoud van de monarchie, zo blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Ipsos.

Om die steun niet te verliezen, betoogt Paul Bovend’Eert, zouden de wettelijke taken van het staatshoofd strakker vastgelegd moeten worden. Zo zouden we onder andere de bekostigingsregels moeten herzien en zou de Staten-Generaal het recht moeten krijgen om het staatshoofd te ontslaan. Daar staat ook iets tegenover: het parlement mag zich niet bemoeien met Amalia’s partnerkeuze.

Over de spreker

Paul Boven D'Eert

Paul Bovend’Eert is hoogleraar Staatsrecht aan de Radboud Universiteit. Hij schreef het boek De Koning en de monarchie: Toekomstbestendig?.

Radboud Actualiteiten Podcast
De Radboud Actualiteiten Podcast biedt wetenschappelijke duiding bij prangende politieke `vragen. Elke aflevering spreken we met een Radboud-wetenschapper over een actuele maatschappelijke kwestie. Één spreker, één onderwerp. Verdieping en duiding in een kort vraaggesprek.