Zoek in de site...

Faciliteit voor zebravissen

In de kelders onder het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen bevinden zich aquaria van het Radboud Institute for Biological and Environmental Sciences (RIBES). Hier worden de vissen en de benodigde faciliteiten gehuisvest voor onderzoek met de zebravis als diermodel.Radboud zebrafish facility

De zebravis is erg geschikt voor genetisch onderzoek, omdat er een complete genenbank voor bestaat. Dit maakt het mogelijk om de genen van de vissen te modificeren voor onderzoek naar verschillende genetische afwijkingen. Momenteel wordt bijvoorbeeld translationeel onderzoek gedaan naar osteoporose, mutaties die ten grondslag liggen aan het Usher-syndroom en verschillende andere zeldzame ziekten. Daarnaast wordt er zowel onderzoek gedaan naar fysiologische reacties en aanpassingen aan ecologische stress factoren als vergelijkende en ontwikkelingsevolutiebiologie. Een ander groot voordeel van zebravissen is dat er voor experimenten tot vijf dagen na de bevruchting geen ethische toetsing door de DEC nodig is.

Behalve voor zebravissen, zijn de aquaria ook geschikt voor onderzoek met karpers en tilapia. Eventueel kunnen er ook aanpassingen gemaakt worden voor een beperkt aantal andere soorten vissen alsmede kikkers, padden of salamanders (indien vergunningen voor het houden van deze dieren beschikbaar zijn). Verder beschikt de Radboud Faciliteit voor zebravissen over klimaatkamers en een moderne ruimte voor GMO-onderzoek.

Contact

https://www.ru.nl/science/zebrafish/contact-us/

Meer informatie over deze faciliteit is te vinden op de website van de Radboud Faciliteit voor Zebravissen.