Nijmeegs team wint Picnic Pleitwedstrijd

Datum bericht: 28 januari 2019

Op 25 januari 2019 hebben de Nijmeegse rechtenstudenten Dirk Arents, Lars Boer en Niek de Smit de Picnic Pleitwedstrijd gewonnen.

Online supermarkt Picnic organiseerde de pleitwedstrijd in Amsterdam in aanloop naar het hoger beroep tegen autocoureur Max Verstappen. In 2016 maakte Picnic een Facebook-filmpje met een Max Verstappen lookalike dat viraal ging. Het management van Verstappen spande een rechtszaak aan waarin Picnic werd veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van € 150.000,- wegens inbreuk op Verstappens portretrecht. Omdat het recht op dit gebied nog vol in ontwikkeling is, was Picnic benieuwd hoe de juristen van morgen tegen deze materie aankijken.

Aan de pleitwedstrijd deden studenten mee uit onder meer Utrecht, Leiden, Rotterdam en Amsterdam. In drie rondes kregen de studenten elke keer 15 minuten om een onafhankelijke jury, bestaande uit advocaten en deskundigen, te overtuigen. Na drie hoogwaardige pleitrondes besloot de jury dat het Nijmeegse team door mocht naar de finale en bepaalde zij voor welke partij het team mocht optreden. De finalisten kregen vervolgens 15 minuten om hun finalepleidooi voor te bereiden. Na een spannende finale tegen het Leidse team werden Dirk, Lars en Niek uitgeroepen tot winnaars van de pleitwedstrijd. Het Nijmeegse team werd begeleid door docent, Marcel Fokkink, expert op het gebied van intellectueel eigendom en auteursrecht.

De rechtenfaculteit feliciteert het team met deze mooie prestatie.