Stages Openbaar Ministerie, Arrondissementsparket Oost-Brabant

Datum bericht: 4 januari 2023

Wij zijn per begin februari 2023 (exacte startdatum in overleg) op zoek naar een enthousiaste stagiair(e) voor het cluster Bestuurlijke en Juridische Zaken van het parket Oost-Brabant. Het cluster maakt onderdeel uit van de afdeling Beleid & Strategie en Bureau Recherche en ondersteunt het primaire proces op diverse onderwerpen die met strafzaken samenhangen. Als stagiair(e) voer je je werkzaamheden uit in teamverband, samen met de andere medewerkers van het cluster. Juist vanwege de diversiteit aan onderwerpen en de samenstelling van het team krijg je een bijzonder kijkje in de keuken van het Openbaar Ministerie. Deze inhoudelijke stage is daarom een geweldige manier om kennis te maken met de strafrechtpraktijk en om je zowel op persoonlijk als werkinhoudelijk vlak verder te ontwikkelen.

Wat ga je doen?
Als stagiair(e) voer je verschillende werkzaamheden uit, zoals het behandelen van de bezwaren vroegtijdig beëindigde zaken, het beoordelen van de artikel 12 WvSv-klachten en het schrijven van de bijbehorende ambtsberichten en het behandelen van verzoeken tot schadevergoeding van gewezen verdachten. Niet alleen doe je hiermee veel beoordelingservaring op, ook heb je veel contact met officieren van justitie, parketsecretarissen, ressortsparket en politie. Je krijgt de ruimte om onder begeleiding van de clustercollega’s zelfstandig zaken af te handelen. Naast bovenstaande werkzaamheden krijg je onder andere de gelegenheid een OM-zitting of een ZSM-dienst bij te wonen. Het OM hanteert hybride werken als uitgangspunt, wat betekent dat je afwisselend op kantoor en thuis werkt. Begeleiding zal in de eerste weken zoveel mogelijk op kantoor plaatsvinden.

Wie ben jij?

  • Je kunt je mondeling en schriftelijk goed uitdrukken;
  • Je bent leergierig en secuur;
  • Je toont eigenaarschap;
  • Je beschikt over een goede schrijf-/ typevaardigheid;
  • Je bent stressbestendig;
  • Kennis van straf- en strafprocesrecht;
  • Relevante werkervaring is een pré;
  • WO werk- en denkniveau (bij voorkeur in de eindfase
    bachelor/begin masterfase)*;

Waar kom je te werken?
Je komt te werken binnen de afdeling Beleid, Strategie en Recherche (BS&R). Deze afdeling bevindt zich in het hart van de organisatie en is een belangrijke schakel tussen de externe omgeving en de interne organisatie. De afdeling geeft onder andere inhoud aan het versterken van de samenwerking met partners van het OM en aan programma's om effectief de criminaliteit te bestrijden. De doelstelling daarbij is om selectief om te gaan met de inzet van strafrechtelijke interventies. Het onderliggende maatschappelijke probleem en het te sorteren effect staan daarbij centraal, vergroten van de maatschappelijke legitimiteit van het OM is hierbij een belangrijke doelstelling. Bovendien vervult de afdeling een belangrijke rol in de communicatie met de externe omgeving en de burgers met als doel het vergroten van het publiek vertrouwen.

Arrondissementsparket Oost-Brabant
Het werkgebied van het Arrondissementsparket Oost-Brabant strekt zich uit van in het noorden de gemeenten Oss en Lith en zuidelijk de gemeenten Cranendonck en Valkenswaard, verdeeld over 2 veiligheidsregio’s. Met de inzet van 250 betrokken medewerkers die eigenaarschap en flexibiliteit tonen en die door optimale samenwerking voor het beste resultaat gaan, zorgen we samen met onze ketenpartners voor de veiligheid van 1,7 miljoen inwoners in de regio.

Overige arbeidsvoorwaarden
Duurt je stage langer dan een maand, dan wordt jouw inzet beloond met een stagevergoeding en krijg je vakantie-uren. Mbo-, hbo-, en wostudenten krijgen bij een 40-urige werkweek per 01-01-2022 een stagevergoeding van € 652,00 bruto per maand. Als je géén gebruik kunt maken van een studentenreisproduct, worden daarnaast de kosten van woon-werkverkeer vergoed. Ook krijg je bij een 40-urige werkweek op jaarbasis 160 vakantie-uren.

Bijzonderheden
De sollicitatiegesprekken zullen naar verwachting in de tweede week van 2023 worden ingepland.
(*) Gedurende de stage moet je ingeschreven staan bij een universiteit.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de functie kunt u contact opnemen met Nicolle Hermans (06-46721537) of Florine Peereboom (06-31139806).


openbaar-ministerie-300x250