Student-stagiaire Juridische & Fiscale Zaken De Volksbank (Utrecht)

Datum bericht: 26 mei 2023

De afdeling Juridische & Fiscale Zaken biedt jou een uitgelezen kans om uitgebreid met de werkzaamheden van een bedrijfsjurist bij een Nederlandse bank kennis te maken. Als student-stagiair word je betrokken bij de verschillende zaken van onze juristen en zul je werkzaamheden verrichten voor meerdere teams. Je schrijft adviezen voor de juristen, denkt mee over vragen vanuit de organisatie, adviseert over klachtenafhandeling en processtukken of beoordeelt juridische documentatie. Daarnaast woon je besprekingen en eventueel zittingen bij en draai je mee met interne bijeenkomsten zoals teamoverleg, jurisprudentiebesprekingen of kennisbijeenkomsten.

Juridische en fiscale zaken algemeen
De afdeling J&FZ adviseert de Volksbank en haar merken bij alle voorkomende juridische en fiscale aangelegenheden. Het doel is zoveel mogelijk intern af te handelen, waardoor op de meeste juridische aandachtsgebieden intern expertise aanwezig is. De afdeling adviseert de business over alle voorkomende vragen, voert rechtszaken en ondersteunt bij de implementatie van wet- en regelgeving. De afdeling bestaat uit de teams Arbeidsrecht, Finance & Litigation, Retail en Fiscale zaken. De teams worden hieronder verder toegelicht.

Arbeidsrecht
De juristen van het team Arbeidsrecht adviseren, begeleiden en procederen op het gebied van arbeidsrecht in de breedste zin van het woord.

Finance & Litigation
Finance & Litigation adviseert onder meer de Finance afdeling van de bank, bijvoorbeeld over prudentieel toezicht, obligatie-uitgiftes en derivaten. De juristen ondersteunen daarnaast de afdelingen Bijzonder beheer (Financiële Zorg) en Veiligheidszaken en begeleiden gerechtelijke procedures. In het team zitten ook enkele advocaten die zelfstandig dergelijke procedures voeren. Verder behoren (zakelijke) financieringen en zekerheden ook tot het domein van dit team.

Retail
Retail ondersteunt de merken van de Volksbank bij de bancaire dienstverlening aan klanten op het gebied van sparen, betalen, lenen, hypotheken, verzekeren en beleggen. Het team adviseert over productvoorwaarden, reclame-uitingen, websiteteksten, productontwikkeling, klantintegriteit, klantcommunicatie, samenwerking met businesspartners en gedragstoezicht. Ook begeleidt ze onderzoeken van toezichthouders zoals de Autoriteit Financiële Markten en worden klachten van klanten behandeld, zowel intern als bij het Financiële Klachteninstituut KiFiD.

Fiscale zaken
Fiscale Zaken houdt zich bezig met de fiscaliteit omtrent de producten van de Volksbank (sparen, betalen, lenen, hypotheken, verzekeren en beleggen) alsmede van de Volksbank zelf op het gebied van de vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. De Volksbank heeft een goede relatie met de Belastingdienst en werkt onder de afspraken van het Horizontaal Toezicht, waarbij het Tax Control Framework zeer belangrijk is voor de samenwerking en vooral de organisatie. De afdeling heeft contact hierover met medewerkers van diverse afdelingen binnen de Volksbank en levert een bijdrage aan de vraag of de diensten en producten van de Volksbank de fiscale toets kunnen doorstaan.

Wat krijg je van ons?
Een stagevergoeding van € 622,- bruto per maand op basis van 32 uur.

  • Een uitdagende stageplek om werkervaring op te doen en je netwerk te verbreden.
  • Je krijgt veel ruimte voor eigen initiatief, een stimulerende werkomgeving en gelegenheid om voorbij de grenzen van je stageopdracht te kijken.
  • Begeleiding zal plaatsvinden door iemand vanuit één van de teams.

Uiteraard kun je eventuele wensen en voorkeuren aangeven (bijvoorbeeld vanwege studieachtergrond of interesse voor bepaalde rechtsgebieden). Daar kunnen wij dan rekening mee houden tijdens de begeleiding van je stage.

Wij bieden doorlopend stageplaatsen aan. De stageperiode betreft tenminste drie maanden (vier, vijf of zes maanden is ook mogelijk). Het aantal uren betreft 32 uur per week, met vrijdag als vrije dag. Minder uren is helaas niet mogelijk. De startdatum is in overleg.

Wat vragen wij?

  • Je volgt een wo-opleiding rechten en bent bij voorkeur bezig met je Master.
  • Focus op en interesse in financieel recht, financiële dienstverlening of ondernemingsrecht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit keuzevakken op het gebied van privacy, verzekeringsrecht, privaatrecht, financieel recht of ondernemingsrecht.
  • Sterk analytisch vermogen.
  • Je vindt het leuk om vaktechnische vragen uit te zoeken en kunt daarbij ook “out of the box” denken om tot de voor de Volksbank gewenste oplossing te komen.

Gericht op samenwerking, goede communicatie en oplossingen.

Word jij onze stagiair?
We nodigen je van harte uit voor een kennismakingsgesprek. En alvast één gouden tip: wees jezelf. Wij omarmen de diversiteit van al onze collega’s en zijn oprecht benieuwd naar jou.

Reageer op deze vacature door op de sollicitatie button te klikken. Laat je motivatie, cijferlijsten van de betreffende studie, eventuele eerdere stagebeoordeling en cv achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met onze recruiter Maureen Ensink via maureen.ensink@devolksbank.nl. Voor vragen over de inhoud van de werkzaamheden kun je contact opnemen met Marion de Ruijter, marion.ruijterde@devolksbank.nl.


volksbank