Vrijwilliger Juridische Begeleiding Ongedocumenteerden VluchtelingenWerk Nijmegen

Datum bericht: 26 januari 2023

Heb jij interesse in vraagstukken rondom asielgerelateerde en verblijfsrechtelijke problemen? Verdiep jij je graag in mensen en hun positie in de samenleving? Dan is de functie van vrijwillig juridisch begeleider ongedocumenteerden wellicht wat voor jou!

Het juridisch team ongedocumenteerden biedt individuele ondersteuning en advies aan asielzoekers zonder verblijfsvergunning in Nederland. Om verschillende redenen verblijven mensen zonder verblijfsvergunning in Nijmegen. Zij verkeren vaak in een kwetsbare positie en hebben zeer beperkt recht op voorzieningen zoals onderdak, werk of onderwijs. VluchtelingenWerk Nijmegen heeft een wekelijks spreekuur waar mensen terecht kunnen voor vragen en advies.

Samen met de cliënt onderzoeken we of er mogelijkheden zijn om verblijf alsnog te legaliseren, informeren we over basisvoorzieningen en begeleid cliënten richting de nieuwe procedure. Ook bepreken we de mogelijkheden voor terugkeer naar het land van herkomst. We werken nauw samen met advocaten en andere betrokken hulporganisaties. Als juridisch begeleider ben jij het aanspreekpunt. Goed kunnen luisteren is voor deze functie, waarbij de toekomst van de cliënt centraal staat, van groot belang. Je werkt systematisch en doelgericht, zowel zelfstandig als in teamverband. Als begeleider ben je betrokken én nuchter en heb je een respectvolle houding naar je cliënt.

Herken jij jezelf in bovenstaande rol en ben jij:

  • Twee dagdelen per week (8 uur) beschikbaar gedurende een periode van een jaar, zodat we cliënten een vast en vertrouwd persoon kunnen bieden
  • Juridisch onderlegd (minimaal HBO-niveau met de Propedeuse op zak)
  • Iemand die goed kan luisteren en geduldig is.

Dan zijn wij op zoek naar jou voor uitbreiding van het team!

Wat bieden wij jou:

  • Een stimulerende en uitdagende werkomgeving met ruimte voor je eigen ontwikkeling.
  • Volop mogelijkheden om meer te leren over andere culturen. Een prettig team waarin iedereen elkaar ondersteunt om samen vluchtelingen verder te helpen.
  • Alle vrijwilligers werken onder begeleiding van een professional. VluchtelingenWerk Nederland biedt verder ook een inwerkprogramma waaronder verplichte (juridische) cursussen.
  • Daarnaast zijn er workshops, trainingen, landen informatiedagen en reis- en onkostenvergoeding.
  • Wij vragen daarnaast al onze medewerkers een Verklaring omtrent Gedrag aan te leveren.

Enthousiast geworden?

Stuur een korte motivatie en beknopt CV naar Caroline Chew via cchew@vluchtelingenwerk.nl . Je krijgt altijd een reactie op jouw e-mail. Wil je nog iets weten? Mail gerust, of bel naar 06-57608345 (Caroline) of 06-40316604 (Riëtte). Zie voor meer informatie over de organisatie www.vluchtelingenwerk.nl .


VluchtelingenWerk Nederland