Checklist cv

Het is belangrijk dat je je cv voor iedere sollicitatie op maat maakt. In verschillende branches worden verschillende cv formats gebruikt. Check sowieso of de informatie die je geeft relevant is voor de lezer. Het cv moet goed leesbaar, attractief en uitnodigend zijn. 

Realiseer je dat veel werkgevers de begeleidende brief overslaan en eerst naar het CV kijken. Een CV voor een starter mag maximaal 2 pagina's (A4) zijn. Daarop staan in ieder geval:

1. Koptekst:
Bovenaan de eerste pagina zet je ‘Curriculum Vitae’, met eventueel je naam.

2. Foto:
Een foto op je cv plaatsen is wordt steeds gebruikelijker. Als je besluit een foto op je cv te zetten, zorg dan voor een professionele foto. Uit onderzoek blijkt dat blote armen/schouders een onprofessionele indruk maken. Plaats zeker een foto op je LinkedIn-profiel. Zorg ook dat de foto niet te groot is (pasfotoformaat) en houd het zakelijk.

3. Personalia of persoonlijke gegevens:
Bij je personalia neem je de volgende onderdelen op:
• Voor- en achternaam (tenzij deze in je koptekst staan)
• Telefoonnummer (zorg voor een neutrale voicemailtekst)
• Adres
• E-mailadres (zo professioneel mogelijk)
• Geboortedatum en -plaats
• Nationaliteit
• Rijbewijs (indien van toepassing)
• LinkedIn profiel (alleen wanneer deze goed gevuld is)

4. Opleidingen:
Vermeld de periode van de studie (maand + jaar), de naam van je studie en de onderwijsinstelling. Wanneer je vakken hebt gevolgd die goed passen bij de vacature kun je die er ook bij zetten. Zorg dat de structuur eenduidig is, zodat de lezer makkelijk kan scannen. Gebruik de omgekeerde chronologie, dat wil zeggen de meest recente opleiding bovenaan. Je basisschool zet je niet op je cv. 

5. Werkervaring / Nevenactiviteiten:
Denk goed na over de volgorde van deze onderdelen. Idealiter wil je een juridische lijn in het cv laten zien. Onderscheid daarom werkervaringen met een juridisch component van overige werkervaringen (bijbanen). Stel dat je alleen in de horeca hebt gewerkt, maar je bent wel voorzitter van een vereniging geweest, dan zet je nevenactiviteiten boven je werkervaring. Bedenk zelf wat de lezer het belangrijkste onderdeel vindt voor de sollicitatie. Zet zo nodig een jurdische stage of rechtswinkelwerk als apart kopje (juridische werkervaring) op je cv, dan valt het meer op.

Mocht je bij een vereniging veel commissies of bestuursfuncties hebben verricht, probeer het dan wel overzichtelijk te houden door bijvoorbeeld een kopje 'JFV' te maken en alles beknopt daaronder te plaatsen. Vermeld tevens de maand, het jaartal en eventueel het aantal uur per week dat je aan de activiteit hebt besteed.

Kijk bij het kopje werkervaring uit dat je een functie die ‘voor zich’ spreekt niet uitgebreid omschrijft (bijvoorbeeld receptionist of serveerster). Gebruik hiervoor maximaal een a twee regels. Heb je leiding gegeven of een bepaald resultaat weten neer te zetten, vermeld dit dan wel. Ook hiervoor geldt, plaats altijd de meest recente ervaring bovenaan.

Gebruik geen volzinnen, maar hanteer een telegramstijl. Dus verantwoordelijk voor ipv ik was verantwoordelijk voor

6. Stage:
Zet erbij waar je stage hebt gelopen, de periode en beknopt wat je hebt gedaan. Solliciteer je bij een advocatenkantoor en heb je bij een soortgelijk kantoor stage gelopen, dan volstaat de vermelding van de sectie. Kantoren weten van elkaar wat een stage inhoudt.

7. Talenkennis:
Bepaal hoe belangrijk de talen binnen de functie zijn. Kies aan de hand daarvan voor een lange (opgesplitst in: lezen, luisteren, spreken, schrijven) of kortere beschrijving.
Voorbeeld korte beschrijving:
Nederlands (moedertaal), Engels (Cambridge Certificate of Proficiency), Duits en Frans (basiskennis). Is je taalvaardigheid in een bepaald geval beperkt, laat deze dan achterwege op het cv. Voegt het niets toe? Laat het dan weg.

8. Computerkennis:
Voorbeeld:
Bekend met: Microsoft Office, Vista, OSX, SPSS, Blackboard, Kluwer Navigator, Dynamics CRM, Salesforce.

9. Cursussen:
Heb je voor de werkgever nog relevante cursussen gevolgd? Post-academische opleiding, mediation cursus of een andere vaardigheidstraining? Vermeld deze dan hier.

10. Interesses:
Zorg bij dit onderdeel dat je goed nadenkt over wat je met je interesses wilt zeggen. Welke kwaliteiten wil je benadrukken? Is het van belang voor de werkgever? Heb je bepaalde kennis of heb je altijd op hoog niveau topsport bedreven? Houd het neutraal en zakelijk.
Voorbeeld:
Muziek (piano en viool), voetbal (aanvoerder en scheidsrechter) en reizen (drie maanden alleen backpacken door Australië)

11. Referenties:
Indien je beschikt over referenties dan vermeld je bij dit kopje dat zij 'op aanvraag' te benaderen zijn.