Zoek in de site...

80 jaar Hermesdorf (Lezing)

Datum
dinsdag 11 april 2023Plaats in agenda
Tijd
20:20 tot
Locatie
De Oversteek, zuidzijde (stad)
Beschrijving

sunset

Medewerkers van de Universiteit lopen op 11 april de Sunset March, een wandeling over de brug "De Oversteek". Dat is waar de geallieerden op 20 september 1944 tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen. De Sunset March wordt sinds 2014 dagelijks gelopen ter nagedachtenis aan deze militairen.

Op 9 april 1943 sloot rector magnificus Bernard Hermesdorf de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij verzette zich - met steun van de Nijmeegse senaat, het College van Curatoren en de bestuurders van de Sint Radboudstichting - tegen de ondertekening van de loyaliteitsverklaring die de Duitsers van de Nederlandse studenten eisten. Hermesdorf stuurde als enige Nederlandse rector de studenten van zijn universiteit de verklaring niet toe. Het onontkoombare gevolg van deze houding was de sluiting van de instelling met ingang van 10 april 1943. Hermesdorf bevestigde eigenhandig het bericht met een mededeling van deze strekking op een bord in de aula. Zo wist hij de rug recht te houden in uiterst moeilijke omstandigheden.

Ter nagedachtenis aan Hermesdorfs teken van verzet, loopt het bestuur van de Radboud Universiteit en het Radboud Medisch Centrum jaarlijks op 11 april mee met de Sunset March. Iedereen kan zich daarbij aansluiten.