Buitenpromovendi aan het woord

Mr. Nynke Brouwer, advocate en buitenpromovenda:

brouwernynke“In mijn werk als advocaat sta ik met name verzekeraars en makelaars bij. Ik adviseer en procedeer veelvuldig op het gebied van het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht, waarbij het accent ligt op aansprakelijkheid van bedrijven en overheden, dekkingsgeschillen, fraude en letsel na verkeers- of bedrijfsongevallen. Naast deze praktijk specialiseer ik me in juridische vraagstukken rondom (de opkomst van) cybersecurity, -risico’s en -verzekeringen. Ik werk een dag in de week als buitenpromovenda bij het Onderzoekscentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit, waar ik deel uitmaak van de onderzoeksgroep Cybersecurity en Privaatrecht. Mijn kantoor is innovatief ingesteld en daar past mijn onderzoek goed bij. Mijn kantoor steunt me daarom tijdens mijn onderzoek.

Ik hoop mijn onderzoek in vijf jaar af te ronden. Dat is niet gemakkelijk. Zeker omdat er continu ontwikkelingen zijn rond cybersecurity en privaatrecht. Als je net een uitspraak hebt gedaan, kan die de volgende dag alweer achterhaald zijn. Dat is de reden dat ik niet aan een traditioneel proefschrift werk, maar losse artikelen schrijf die in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd worden. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid stimuleert dat ook. Het is een moderne en overzichtelijke manier van promoveren die ik ook aan andere buitenpromovendi zou aanbevelen.

Mijn onderzoek voer ik grotendeels uit op de universiteit zelf. Ik heb daar een werkplek gekregen en dat werkt heel goed. Zo leer ik andere promovendi en medewerkers van de faculteit kennen en heb ik gemakkelijk contact met mijn promotoren voor overleg of vragen. Die toegankelijkheid ervaar ik als heel prettig. Bij een meerjarenproject zoals een promotieonderzoek is dergelijke inbedding en begeleiding onmisbaar."

Nynke Brouwer promoveerde op 7 oktober 2021 op haar proefschrift ‘De cyberverzekering vanuit civielrechtelijk perspectief’. Zij werd ook uitgeroepen tot Legal Woman of the Year 2021.