Dorian Schaap ontvangt de Van Poeljeprijs 2018

Datum bericht: 8 November 2019

Onderzoeker Dorian Schaap, van de vaksectie Strafrecht en Criminologie, heeft de Van Poeljeprijs 2018 gewonnen. Dit maakte de Vereniging voor Bestuurskunde (VB) bekend tijdens de jaarlijkse conferentie van het Netherlands Institute of Government (NIG). De conferentie vond afgelopen donderdag, 7 november, plaats in Amsterdam.

De Van Poeljeprijs is de jaarlijkse prijs van de VB voor het beste bestuurskundige proefschrift dat aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit is verdedigd. De onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van professor Esther Versluis (Maastricht University), beoordeelde dit jaar 21 dissertaties waaronder vier van een Vlaamse universiteit en de andere 17 van Nederlandse universiteiten. Na het bespreken van de 21 boeken op de longlist - elk boek werd gelezen door drie van de juryleden - waren de volgende dissertaties genomineerd voor de ‘short list’ (in alfabetische volgorde):

  • Carolyn Moser, EU civilian crisis management. Law and practice of accountability, Universiteit Utrecht
  • Dorian Schaap, The police, the public and the pursuit of trust: A cross-national, dynamic study of trust in the police and police trust-building strategies, Radboud Universiteit
  • Vidar Stevens, Mananging the Ostrich’s dance. A study on the management of collaborative networks for the promotion of policy innovations, Universiteit Antwerpen

VPJ 2018_LucasvanderweeOndanks de moeilijkheden om deze boeken te vergelijken, werd de dissertatie van Schaap unaniem gekozen als winnaar. De dissertatie werd geprezen om zijn ambitie, zoals blijkt uit zowel zijn theoretische als methodologische reikwijdte en kracht. In een trend waarbij dissertaties zich steeds meer richten op ‘kleinere’ onderwerpen, waarbij ‘rigor’ belangrijker lijkt dan ‘relevance’, waardeerde de jury dat het werk  probeert 'de context van de casus te vergroten en de bredere betekenis ervan te extraheren'.

Dorian Schaap promoveerde op 16 mei 2018 aan de Radboud Universiteit bij prof.dr. Jan Terpstra en prof.dr. Peer Scheepers.