Radboud Reflects filmdebat met Daniël Stein

Datum bericht: 15 January 2020

Zijn grote bedrijven niet te machtig en nemen ze hun verantwoordelijkheid wel? Zijn wij wel opgewassen tegen de grote commerciële belangen? In de op ware gebeurtenissen gebaseerde speelfilm Dark Waters neemt een advocaat het namens een boer op tegen een multinational. Kom kijken naar de film Dark waters en luister na afloop naar bedrijfskundige Jan Jonker en jurist Daniël Stein over de macht van grote bedrijven.

Dark Waters

De speelfilm Dark Waters vertelt het waargebeurde verhaal van bedrijfsadvocaat Rob Bilott die het namens een boer opneemt tegen DuPont, een van ‘s werelds grootste bedrijven. De boer verdenkt het bedrijf ervan chemicaliën te dumpen in de kreek waar zijn vee uit drinkt. Tijdens het onderzoek komt Rob Bilott erachter dat niet alleen het vee aan chemicaliën is blootgesteld, maar dat in totaal 70.000 inwoners decennialang besmet drinkwater hebben gedronken. De bedrijfsadvocaat die gewend was grote bedrijven te verdedigen, gebruikt nu zijn kennis om een groot bedrijf juist aan te klagen. Uiteindelijk mondt dit uit in een 15-jaar lang gevecht waarbij Bilott zijn reputatie, carrière, gezondheid en relatie op het spel zet om de waarheid te achterhalen.

Debat

Na vertoning van de film gaat bedrijfskundige en hoogleraar Duurzaam ondernemen Jan Jonker in gesprek met docent Burgerlijk recht Daniël Stein over de macht en verantwoordelijkheid van grote bedrijven. Zijn bedrijven onaantastbaar geworden? Filosoof Jonne Hoek van de Radboud Universiteit leidt het gesprek.

Deelname

Deelname kost € 10,- | Studenten, scholieren, medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders, Radboud Reflects-abonnees en Vrienden van LUX betalen € 7,-.

Aanmelden

Inschrijven kan via het formulier.