Zoek in de site...

Boek 60 jaar VluchtelingenVerdrag (Symposium)

Datum
vrijdag 21 oktober 2011Plaats in agenda
Tijd
13:00 tot
Locatie
CPO zaal, Thomas van Aquinostraat 8
Organisator
STeR - CMR
Beschrijving

Symposium over het thema Tijd en asiel.

Het symposium wordt georganiseerd in verband met het verschijnen van een wetenschappelijke bundel ter gelegenheid van 60 jaar Vluchtelingenverdrag, onder redactie van Ashley Terlouw en Karin Zwaan

In deze bundel geschreven ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de Vluchtelingenverdrag, hebben verschillende auteurs zich gebogen over de betekenis van tijd in het asiel- en vluchtelingenrecht. De auteurs zijn activisten van het eerste uur, juristen, historici, sociale wetenschappers en medewerkers van maatschappelijke organisaties. De bijdragen zijn ondergebracht in vijf deel-onderwerpen:

  • Verleden, heden en toekomst
  • Wachten in opvang en detentie
  • Asielprocedure: hollen of stilstaan?
  • Tijdelijk en langdurig
  • Opbouw of verlies van recht door tijdsverloop

De tijd verstrijkt, elk uur duurt even lang, maar de tijdsbeleving loopt daarmee niet synchroon. De tijd is te kort voor wie haastig moet vluchten, of voor wie wacht op documenten om zijn asielrelaas te onderbouwen. De tijd is te lang voor de vluchtelingen die tiens soms twintig jaar doorbrengen in tentenkampen in de regio's van brandhaarden en de tijds is te lang voor asielzoekers die eindeloos wachten op de behandeling van hun asielverzoek.

Wat betekent tijd voor het asielrecht en onze visie daarop, voor asielzoekers zelf, voor hun opvang? De tijdgeest is veranderd, wij zijn in zestig jaar veranderd. Ook het vluchtelingenrecht is veranderlijk want zoals alle recht is ook vluchtelingenrecht een 'living instrument'. Maar het Vluchtelingenverdrag blijft onverminderd actueel voor mensen die hun land van herkomst zijn ontvlucht en bescherming zoeken in een land van toevlucht.