Mensen van het Grotius #1: Abia de Grauw

Datum bericht: 4 oktober 2022

0Q3A9592
In de serie ‘Mensen van het Grotius’ bevragen we studenten, medewerkers, docenten en andere bekende gezichten in het Grotiusgebouw. Abia de Grauw (26) is derdejaarsstudent Rechtsgeleerdheid. Als vmbo-scholier belandde ze via een uitgebreide leerweg op de universiteit. Lees hieronder het volledige verhaal.

Hoe lang loop je hier al rond, en hoe ben je hier terecht gekomen?
“In september ben ik begonnen aan mijn laatste jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Radboud Universiteit. Voordat ik aan deze studie begon heb ik een lange en bijzondere weg bewandeld.

Toen ik 9 jaar oud was ben ik met mijn moeder verhuisd naar Gambia en hier heb ik ongeveer 4 jaar gewoond. In 2009 zijn wij teruggekomen naar Nederland. Mijn taalachterstand was dusdanig groot dat ik op het laagste niveau van het vmbo terecht kwam: vmbo-basis. Omdat mijn Nederlands snel verbeterde en stroomde ik al snel door naar de theoretische leerweg. Na het vmbo heb ik de secretaresseopleiding gevolgd op het mbo en hier een tijdje in gewerkt.

Na een tijdje merkte ik dat ik niet genoeg uitdaging haalde uit dit werk. Ik besloot een sprong in het diepe te wagen. Ik heb me toen aangemeld voor hbo-opleiding Sociale Juridische Dienstverlening bij Saxion Hogeschool in Deventer. Omdat ik niet de juiste papieren had, kon ik niet zomaar beginnen met deze studie: ik moest eerst een 21+ toets maken. Bij deze toets wordt er getest op je beheersing van de Nederlandse taal, rekenen en IQ. Erg spannend, maar ik slaagde voor de toets en ik kon starten met mijn hbo-opleiding!

De juridische kant van de opleiding Sociale Juridische Dienstverlening sprak mij erg aan. Ik had het dan ook erg naar mijn zin. De studie verliep beter dan verwacht en ik merkte dat ik vrije tijd over hield. Op zoek naar meer uitdaging behaalde ik mijn propedeuse binnen een jaar en ben ik me gaan oriënteren op universitaire studies. Vanwege mijn affiniteit met het juridische werkveld was de keuze niet moeilijk. Zodoende koos ik voor de bachelor Rechtsgeleerdheid.

Weer een spannende stap, want ik wist niet of mijn Nederlands goed genoeg was en of ik de studiedruk wel aankon. Mijn motivatie had me echter al zo ver gebracht, dus ik ben de uitdaging aangegaan. En nu zit ik alweer in mijn laatste bachelorjaar.”

Waar krijg jij energie van?
“Het klinkt best cliché, maar ik krijg energie van studeren. Ik denk omdat ik in Gambia slecht onderwijs heb gevolgd, waar ik niets voor hoefde te doen en waar ik me snel verveelde. Ik vind het heerlijk om de colleges bij te wonen, een goede band met docenten op te bouwen, en mooie cijfers te behalen. Ik vind het contact met medestudenten natuurlijk het allerleukst. Ik ben erg sociaal aangelegd en heb tijdens deze studie veel vriendinnen gemaakt.”

Wat vind je het leukste aan deze faculteit?
“Toen ik mij aan het oriënteren was op de studiemogelijkheden op universitair niveau, ben ik vooral op zoek gegaan naar de beste universiteit. De Radboud Universiteit stond het hoogst aangeschreven , dus viel mijn keuze op Nijmegen. Er zijn verschillende redenen waarom ik de rechtenfaculteit erg leuk vind. De colleges zijn goed en worden gegeven door docenten die duidelijk van hun werk houden. Als er iets onduidelijk is, krijg je altijd uitgebreid uitleg. Ten tweede is er goede begeleiding vanuit de tutoren, de studiebegeleiders en de studentendecanen. Je krijgt bijvoorbeeld goede hulp wanneer je een functiebeperking hebt. Zo ben ik gediagnosticeerd met ADHD en krijg ik bij ieder tentamen extra tijd. Als laatste wil ik nog benadrukken dat er een hele fijne sfeer hangt in het Grotiusgebouw. Er zijn verschillende stichtingen en studieverenigingen te vinden, studenten en docenten gaan respectvol met elkaar om en er is een mooie, grote bibliotheek.”

Wat is de belangrijkste les die je hier geleerd hebt?
“Aanwezigheid is de sleutel tot succes. Dat is tevens mijn tip aan eerstejaarsstudenten. Als je naar alle colleges en werkgroepen gaat en alles goed bijhoudt, dan scheelt dit een hoop stress in de tentamenperiode. Als je deze tip opvolgt dan komt het echt goed!”