Zoek in de site...

Qatar en Mensenrechten, Lezing door Annick Pijnenburg en Paul Reef

Datum bericht: 21 oktober 2022

Vanaf het moment dat Qatar het wereldkampioenschap voetbal in de wacht sleepte, is het toernooi zeer omstreden. Duizenden arbeiders zijn omgekomen bij de bouw van de voetbalstadions. Onmenselijke arbeidsomstandigheden kostten Aziatische migranten het leven. Op 16 november organiseert Radboud Reflects een lezing over de situatie in Qatar door Annick Pijnenburg (universitair docent Internationaal en Europees recht) en Paul Reeft (sporthistoricus) in Theaterzaal C.

Met het organiseren van het meest populaire sporttoernooi kan Qatar zich aan de wereld laten zien. Qatar zal proberen veel nationale problemen, zoals het gebrek aan vrijheid van meningsuiting, de vervolging van LGTBI mensen en de discriminatie van vrouwen, te negeren in de publiciteit. Een andere kwestie die de PR-campagne van Qatar niet zal vermelden, zijn de arbeidsomstandigheden op de bouwplaatsen. In februari 2021 onthulde The Guardian dat ten minste 6.500 arbeidsmigranten in Qatar waren omgekomen sinds het land begon met de voorbereidingen op het wereldkampioenschap.

Het toernooi leidt tot morele debatten in parlementen en huiskamers. Een vertegenwoordiger van het Nederlandse kabinet vliegt naar Qatar, ook al stemde het Nederlandse parlement tegen. Ondertussen vragen voetballiefhebbers zich af of ze nog wel kunnen genieten van de spanning van de wedstrijd, of ze de vaardigheden van de spelers nog wel kunnen waarderen en of ze nog wel naar het toernooi kunnen kijken wetende hoeveel leed het heeft gekost. Het wereldkampioenschap voetbal toont de verstrengeling van topsport en politiek. Internationale wedstrijden en toernooien zijn niet langer ‘gewoon een spelletje’, maar diplomatieke moeilijkheden.

Als lid van de VN heeft Qatar een versie van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens geratificeerd. Rechtsgeleerde Annick Pijnenburg legt in deze lezing uit of het land al dan niet ter verantwoording kan worden geroepen voor mensenrechtenschendingen. Waarom hebben landen de universele verklaring ondertekend? En wat is de waarde ervan buiten de westerse democratische landen?

Sporthistoricus Paul Reef onderzoekt protesten tegen internationale sportevenementen van de jaren zeventig tot nu. In een opiniestuk in Trouw betoogt hij dat het boycotten van omstreden sportevenementen niet de beste optie is. Wat moeten bezorgde voetbalfans en sportbonden in plaats daarvan doen?

Voor deze lezing hoef je je niet in te schrijven.