Zoek in de site...

Terugblik op symposium 'Sustainable rule of law'

Datum bericht: 5 december 2022

Op 1 september 2022 is Petra Bárd benoemd tot hoogleraar Sustainable Rule of Law aan het Onderzoekcentrum voor Staat en Recht (SteR). Bárd is de eerste SteR-wisselleerstoelhouder. Op donderdag 24 november organiseerden het onderzoeksprogramma ‘Dragende beginselen & fundamentele rechten’ en SteR het symposium 'Sustainable rule of law' om Petra Bárd voor te stellen aan het onderzoekcentrum.

0Q3A2744

Bárd bestudeert in haar onderzoek naar ‘sustainable rule of law’ (duurzame rechtsstaat) in hoeverre het afglijden van de rechtsstaat in de EU-lidstaten een Europese aangelegenheid is. Haar onderzoek bestudeert vraagstukken op het snijvlak van de rechtsstaat, fundamentele rechten, het bijbehorende Europese handhavingsmechanisme en criminele samenwerking binnen de EU. Ze stelt dat de EU over een arsenaal aan instrumenten beschikt om de schending van waarden met afschrikkende maatregelen tegen te gaan, en dat het van existentieel belang is voor de EU om deze instrumenten op een geharmoniseerde en consequente manier in te zetten.

0Q3A3073

Tijdens het symposium werd onder meer gereflecteerd op de vraag welke lessen kunnen worden getrokken uit het afglijden van de rechtsstaat in verschillende EU-lidstaten voor de Nederlandse rechtsorde en de kwaliteit van de rechtsstaat. Het symposium ging van start met een keynote van Bárd, gevolgd door reacties van Toni van Gennip, Jasper Krommendijk, Chiel Kuypers en Sjarai Lestrade. Deze vier SteR-onderzoekers besteedden ieder vanuit hun eigen onderzoeksachtergrond aandacht aan de situatie in Nederland. Het symposium werd afgesloten met een reactie op de vier onderzoekers door Bárd, en de beantwoording van vragen uit het publiek.

0Q3A2849