Zoek in de site...

De rechtenfaculteit in de media, week 48

Datum bericht: 5 december 2022

In deze rubriek vind je een overzicht van medewerkers van de Nijmeegse rechtenfaculteit die de afgelopen week in de media verschenen. Deze week vind je hier artikelen van en over Annick Pijnenburg en Stefanie Jansen-Wilhelm, Bart Bierens, Henny Sackers en Pieter Wolters.

Annick Pijnenburg (universitair docent Internationaal en Europees Recht) en Stefanie Jansen-Wilhelm (universitair docent Internationaal Recht) schreven voor Nederlands Juristenblad een artikel over het vervolgonderzoek en de overige procedures van de MH17-zaak. In dit artikel bespreken Pijnenburg en Jansen-Wilhelm de stand van zaken in de procedures bij de drie bekendste internationale fora: het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof.

Bart Bierens (hoogleraar Banking Law & Financial Regulation) legt in Telegraaf uit over het plan van de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie om een digitale euro in te voeren. “De digitale euro moet een aanvulling op het bestaande geldstelsel worden”, vertelt Bierens, “het is eigenlijk als een bankbiljet, maar dan digitaal. Daar houdt de vergelijking wel ongeveer op, behalve dat het wel een betaalmiddel is dat deel uitmaakt van een gereguleerd geldstelsel. Dat is iets wat bij crypto niet het geval is.”

Henny Sackers (hoogleraar Strafrecht) schijnt in De Gelderlander zijn licht op het grote aantal incidenten in tbs-klinieken. Sackers kaart aan dat de mate waarin rechters tbs met dwangverpleging opleggen bij tijd en wijle schommelt, zonder dat er daar in de wetenschap een goede verklaring voor is. Sackers is er ‘geen voorstander van op basis van incidenten zware onderzoeksmethoden van stal te halen’.

Pieter Wolters (universitair hoofddocent Burgerlijk Recht) gaf voor NOS reactie op de toegang die China door middel van TikTok heeft in persoonsgegevens van Europese gebruikers. “TikTok mag medewerkers in China alleen toegang geven tot data van Europese gebruikers als dat de privacy niet in het gedrang brengt”, zegt Wolters, “Dat is in het geval van China niet vol te houden. Het is immers zeer waarschijnlijk dat TikTok de Chinese overheid toegang geeft tot persoonsgegevens.”