Ricky van Oers (CPO) en Freek Schols (CNR) naar Suriname voor Leergang Notariaat

Datum bericht: 11 maart 2020

Sinds oktober 2019 werken het CPO en Dialogue samen met hun Surinaamse ‘zusterorganisatie’ SJSSN (Stichting Juridische Samenwerking Suriname Nederland) in twee zogenaamde Twinningprojecten die een belangrijke bijdrage leveren aan het versterken van de rechtsstaat in Suriname. Het eerste project bevordert de deskundigheid met betrekking tot het tuchtrecht voor de advocatuur in Suriname. Het tweede project heeft als doel het ontwikkelen van een leergang voor het Surinaamse notariaat, en de training van de Surinaamse docenten die deze leergang zullen verzorgen.

“In Suriname ontbreekt thans een beroepsopleiding notariaat, zoals wij die hier in Nederland kennen. Mede gelet op het feit dat voor een benoeming tot notaris aldaar een Nederlandse notariële opleiding vereist is en in Suriname het Nieuw BW nog niet is ingevoerd, is het vanzelfsprekend een goede zaak dat jonge kandidaat-notarissen een goede begeleiding krijgen vanuit de Nederlandse collegebanken naar de Surinaamse praktijk”, aldus Freek Schols van het Centrum voor Notarieel Recht en hoofdocent van de Nederlandse Beroepsopleiding Notariaat.

Vijf modules

De eerste contouren van de nieuwe Leergang zijn duidelijk. De leergang zal bestaan uit vijf modules:

  • Introductie Surinaams recht voor de notariële praktijk
  • Juridische actualiteiten
  • Ethiek en integriteit
  • De notaris als poortwachter
  • De notaris als professionele dienstverlener
  • Ondernemerschap, ‘reilen en zeilen op het notariskantoor’

Ricky van Oers en Freek Schols

Er wordt derhalve niet slechts gefocust op het recht als zodanig, maar ook op ethiek en vaardigheden. Tijdens het werkbezoek wordt de leergang in overleg met de Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie en de beoogde docenten nader ingekleurd. De Nijmeegse delegatie bestaat uit Ricky van Oers (CPO) en Freek Schols.

"Het CPO voert in Nederland namens de Stichting Beroepsopleiding Notariaat de Beroepsopleiding voor kandidaat-notarissen uit. De ruime ervaring die wij hier in de loop der jaren mee hebben opgebouwd, zal ongetwijfeld van pas komen bij het ontwikkelen van een leergang voor het Surinaamse notariaat", aldus Ricky van Oers.

Twinning

Het doel van twinning is het versterken van de sociale banden tussen Nederland en Suriname door middel van kennisuitwisseling en samenwerking. Deze beide projecten worden gefinancierd met een Twinningsubsidie van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. De twee nieuwe twinningprojecten zullen eveneens een belangrijke bijdrage leveren aan de versterking van de rechtsstaat in Suriname.

“Een mooi project, in een mooi land”, zo zegt Freek Schols. “Ik mocht eerder al een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de beroepsopleiding Advocatuur in Suriname, die nu vol draait. Ook dit was een samenwerking tussen  SJSSN, CPO en Dialogue.  Nu ligt de focus op het kleine maar voor Suriname belangrijke notariaat. Hopelijk zal ook de leergang Notariaat snel en succesvol draaien.”

Lees meer: Nieuwe twinningprojecten versterken de rechtsstaat in Suriname