Soort onderzoek

Het onderzoeksterrein van het CNR omvat notarieel recht, in het bijzonder het familievermogensrecht. Een multidisciplinaire aanpak, zowel civielrechtelijk en fiscaal, als wat betreft de speerpunten onderling kenmerkt het onderzoek en maakt de opzet uniek in Nederland. Het CNR kent een traditie van positiefrechtelijk georiënteerd onderzoek („klassiek juridisch‟) met veel aandacht voor de toepassing van het recht in zijn maatschappelijke context. Het onderzoek is maatschappelijk relevant. Het CNR doet ook empirisch onderzoek. Daarnaast maken rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht deel uit van het onderzoek. Het onderzoek is, zoals gezegd, verbonden met de bachelor- en masteropleiding Notarieel recht. Er bestaat een grote mate van kruisbestuiving tussen onderwijs en onderzoek, met andere woorden het verrichten van hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek dat praktijkgericht is en dat zich uit in jaarlijks een groot aantal wetenschappelijke artikelen en vakpublicaties. Niet alleen de vakpublicaties, maar ook de wetenschappelijke publicaties zijn vaak goed bruikbaar in de praktijk en geven de praktijk van elke dag een stevig fundament.

Het onderzoek van het CNR heeft zich meer op het familievermogensrecht gericht: de focus is nader aangescherpt, hetgeen de samenhang bevordert. De onderzoeksresultaten getuigen hiervan. Het CNR kent publicaties in alle mogelijke vormen: dissertaties, oraties, boeken, preadviezen, tijdschriftartikelen, bijdragen aan bundels en annotaties etc. Medewerkers van het CNR publiceren in toonaangevende nationale (of internationale) wetenschappelijke tijdschriften en vaktijdschriften en doen ook verslag van het onderzoek op congressen.

Het onderzoek van het CNR heeft aantoonbare invloed op de wet- en regelgeving, de rechtspraak en de praktijk. Op het gebied van het erfrecht, het huwelijksvermogensrecht, het personen- en familierecht in enge zin en de estate planning bepalen de onderzoekers mede de „best practice‟ voor het notariaat en andere beroepsgroepen en bieden zij een wetenschappelijk fundament voor de praktijk van alledag. De relatie tussen het onderzoeksprogramma en de rechtspraktijk is groot. Onderzoekers bij het CNR kennen de rechtspraktijk. Zij zijn voor het overgrote deel ook in de praktijk werkzaam.

De onderzoekers van het CNR verzorgen lezingen, opleidingen en geven juridisch advies en verschijnen regelmatig in de media over aan het onderhavige onderzoeksgebied gerelateerde onderwerpen. Zij adviseren aan de Nederlandse overheid, treden op als getuigendeskundigen voor gerechtshoven, bekleden de positie van hoofddocent in diverse opleidingen en maken deel uit van relevante commissies. Dit bevrucht het wetenschappelijke onderzoek en houdt het onderzoek maatschappelijk relevant. Het CNR werkt samen met de ABN-Amro Bank N.V. op het gebied van de estate planning en Netwerk Notarissen op onderwijs- en onderzoeksterrein.

Het CNR beoogt structurele en „ad hoc‟ samenwerkingsverbanden op onderzoeksterrein aan te gaan met andere universiteiten en marktpartijen. Ter nadere versterking van de positionering van het CNR wordt gestreefd naar een verdere internationalisering van het onderzoek (rechtsvergelijking/internationaal privaatrecht), zonder echter, mede gelet op de massa, uit het oog te verliezen dat het CNR zich primair richt op het nationale recht. Het CNR heeft een eigen boekenreeks, Publicaties vanwege het Centrum voor Notarieel Recht, bij uitgeverij Kluwer.

Het CNR organiseert wetenschappelijke, doch tevens ook praktijkgerichte, bijeenkomsten door middel van de Stichting Nijmeegse Notariële Congressen. Deze bijeenkomsten worden goed bezocht. De reputatie van het CNR is goed en blijkt onder meer uit (hoofd)redacteurschappen of vaste medewerkerschappen van de diverse (notariële) wetenschappelijke tijdschriften en vakbladen: Weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie (WPNR), Nederlands Internationaal Privaat Recht (NIPR), Tijdschrift Erfrecht (TE), Fiscale Berichten voor het Notariaat (FBN),Tijdschrift voor Agrarisch Recht (TAR), Kwartaalbericht Estate Planning (KWEP), Fiscaal Tijdschrift Vermogen (FTV), Notafax, juridisch studentenmaandblad Ars Aequi (AA), de Notarisklerk en Pro Memorie.De reputatie blijkt eveneens uit de goede vertegenwoordiging in toonaangevende handboeken, studieboeken, commentaren en modellenboeken.

Nationaal, zowel binnen de rechtswetenschap als in de rechtspraktijk, heeft het CNR, zo mag worden geconcludeerd, een solide reputatie verworven en is het toonaangevend op zijn onderzoeksgebieden.