Profiel

De wetenschappelijke missie van het CNR betreft het verrichten van hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek op het terrein van het notariële recht, in het bijzonder het familievermogensrecht, waarbij sprake is van een multidisciplinaire aanpak, onder meer civielrechtelijk en fiscaal. Een wezenskenmerk is de praktijkgerichtheid van het wetenschappelijk onderzoek: het doordenken van fundamentele beginselen en begrippen van het notariële recht in het licht van hun praktische toepasbaarheid.

Het CNR stelt zich bovendien ten doel het verkennen en initiëren van de toepassingsmogelijkheden van het wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van nationale wet- en regelgeving. Het onderzoek is onlosmakelijk verbonden met de opleiding Notarieel recht, die sinds jaar en dag door de faculteit wordt verzorgd. Het CNR heeft dan ook mede als doelstelling het (doen) opleiden en (doen) begeleiden van studenten in de masterfase en jonge onderzoekers die werkzaam zijn binnen het CNR.

Binnen het CNR wordt in grote lijnen het onderzoek dat in een eerdere fase verricht werd onder het programma ‘Relatievermogensrecht’ voortgezet. Het onderzoek werd verricht onder de leiding van prof. mr. M.J.A. van Mourik (1987 -2008). Per 1 november 2008 berust de leiding bij prof. mr. F.W.J.M. Schols.

Het CNR heeft de ambitie om tot de nationale academische top te behoren. Tevens hoopt het CNR op structurele wijze de rechtspraktijk te beïnvloeden en een bijdrage te leveren aan wet- en regelgeving.

Programmering

Kernprogramma van het CNR is: ‘notarieel recht, in het bijzonder het familievermogensrecht’. De focus wordt derhalve gelegd op één van de pijlers van het notariële recht.

Het programma kent de volgende programmatische speerpunten: Personen- en familierecht in enge zin; Relatievermogensrecht, civielrechtelijk en fiscaal; Erfrecht, civielrechtelijk en fiscaal (schenk- en erfbelasting); en: Estate planning.

Kenmerkend voor het onderzoek is een multidisciplinaire aanpak, zowel civielrechtelijk en fiscaal. Een voorbeeld is het onderzoek naar ‘waarde en erfrecht’. Zowel het civiele recht als het fiscale recht komt aan bod en er is, naast het erfrecht, ook aandacht voor het huwelijksvermogensrecht. Daarbij kan ook worden gedacht aan aandacht vanuit het familievermogensrecht voor de familiair getinte samenwerkingsvormen (personenvennootschappen).