Faculteit der Rechtsgeleerdheid

IFR jaarsymposium "Anti-witwasregels en sanctiewetgeving in de financiële sector"

vrijdag 3 februari 2023Plaats in agenda
13:00 tot
Nauta Dutilh Amsterdam
Beschrijving

Dertiende jaarlijkse symposium van het Instituut voor Financieel Recht (IFR) van de Radboud Universiteit

De anti-witwasregels en de sanctiewetgeving vormen voor de financiële sector zonder enige twijfel een hoofdpijndossier. Ook de toezichthouders (AFM en DNB) worstelen ermee, zoals blijkt uit de recente Bunq-beslissing van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Hetzelfde geldt voor het Openbaar Ministerie, dat strafvervolging kan instellen bij overtreding.

Ook vanuit civielrechtelijk perspectief leiden de regels tot lastige dilemma’s. Banken proberen zoveel mogelijk afscheid te nemen van bestaande klanten uit ‘integriteitsgevoelige’ branches (seks- en gokindustrie, coffeeshops, metaalhandelaren) en proberen nieuwe bedrijfsklanten met dit profiel te weigeren (de-risking). Het Yin Yang-arrest van de Hoge Raad laat echter zien dat het civiele recht dat niet altijd toelaat, omdat het hebben van een bankrekening ook voor bedrijven van levensbelang is.

Zoals gebruikelijk zal er gelegenheid zijn voor discussie tussen de sprekers en de deelnemers in de zaal.

De prijs is 375 euro (vrijgesteld van btw). Het symposium valt niet binnen het Altijd scherp-abonnement.

Kwaliteitsgarantie

Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

Heeft u vragen?

Tel: (024) 361 24 09