Promotie Rian Bobbink 'Antichresis en pandgebruik'

Datum bericht: 7 juni 2021

bobbink

Op maandag 14 juni verdedigt Rian Bobbink zijn proefschrift 'Antichresis en pandgebruik'. Bobbink onderzocht onduidelijkheden in het Nederlandse recht betreffende het gebruiksrecht.

Pandhouders en hypotheekhouders mogen een in zekerheid gegeven goed executoriaal verkopen als de schuldenaar zijn schuld niet terugbetaalt. In het verleden was er een alternatief: de schuldeiser kon het zekerheidsobject gebruiken en de schuld verminderen met de gebruiksopbrengst. Het Nederlandse recht maakt een dergelijk gebruiksrecht voor de schuldeiser mogelijk, al is er nog veel onduidelijk. Voor zijn onderzoek boden de rechtsgeschiedenis en het geldende recht van Duitsland en Zuid-Afrika waardevolle aanknopingspunten. Voor zijn promotie ontvangt Bobbink de 'facultaire premie', die wordt toegekend voor snelle promoties (binnen vier jaar).

Biografie

Rian Bobbink (1992) studeerde Nederlands recht aan de Radboud Universiteit. Daar voltooide hij in 2016 cum laude de Onderzoeksmaster Onderneming & Recht. In oktober 2016 begon hij zijn promotieonderzoek. Tijdens zijn promotietraject was Bobbink als gastonderzoeker verbonden aan de vaksectie Commercial Law van de Universiteit van Kaapstad (2018) en het Max Planck Institut für ausländisches und internationales Privatrecht te Hamburg (2019). Thans is Bobbink werkzaam als universitair docent Burgerlijk recht bij de Radboud Universiteit.