Zoek in de site...

Rechtsfilosofie

In haar onderzoek en onderwijs richt de vaksectie Rechtsfilosofie zich op drie belangrijke thema’s: rechtvaardigheid, democratie en rechtsstaat. Niet alleen de nationale rechtsorde wordt bestudeerd maar ook de internationale en mondiale orde. Bijzondere aandacht is er voor de weerbaarheid van de democratische rechtsstaat.

Onderzoek

De sectie Rechtsfilosofie verricht onderzoek binnen het Onderzoekcentrum Staat en Recht (SteR) van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Lopend onderzoek richt zich onder meer op de volgende thema’s: constitutionalisering van de rol van politieke partijen, de legitimiteit van de rechter, bescherming van de natuur en grenzen aan technologie.

Klik op onderstaande link voor uitgebreidere informatie over de lopende onderzoeken en voor de meest recente publicaties van de vaksectie rechtsfilosofie.

Secretariaat: Petra van Valkenburg
Kamer 03.098
T:024 361 21 86
E:petra.vanvalkenburg@ru.nl

Sectiehoofd: prof. dr. Ronald Tinnevelt
Kamer 03.013
T:024 3615539
E:ronald.tinnevelt@ru.nl

Onderwijs en scriptie

Wat zijn wetten? Wat maakt wetten bindend? Moeten wetten altijd gehoorzaamd worden of rechtvaardig zijn? Wat is rechtvaardigheid? Over deze en andere vragen denken we samen na in ons onderwijs. Het doel van de rechtsfilosofie is om diepgang in het recht te zoeken en jouw kritische, academische vaardigheden aan te scherpen. Voor een overzicht van de vakken die gegeven worden, klik op onderstaande link.

Ben je van plan om een Bachelor of Masterscriptie in de rechtsfilosofie te schrijven, neem dan contact op met de scriptie-coördinator: ronald.tinnevelt@ru.nl.

Master ‘Filosofie van de rechtswetenschap’

Studeer je Rechten en heb je een fascinatie voor de filosofie? Schijf je dan in voor de 2-jarige Master Filosofie van de Rechtswetenschap en geef meer diepgang aan je juridische opleiding. In een kleinschalige, uitdagende en open sfeer bestuderen we samen de grondslagen van het recht.

Agenda